Młoda kapusta z mięsem mielonym
Przedstawiamy przepis na pyszny bigos z młodej kapusty z mięsem mielonym, który zachwyci zarówno sibie jak i domowników. Jest to tradycyjne, polskie danie, które doskonale sprawdzi się na każdym stole. Wykorzystanie młodej kapusty nadaje mu lekkości, a mięso mielone dostarcza dużą porcję białka. Przygotowanie tego przepisu jest proste, a efekt końcowy niezwykle satysfakcjonujący. Dodatkowo, podpowiemy jak sprawić, by głąb kapusty był wykorzystany w jak największym stopniu. Czy gotowi na nową kulinarną przygodę?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 średniej wielkości młoda kapusta
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 300 g mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka)
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- 3/4 pęczka koperku
- sól, pieprz
Młoda kapusta z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści. Pokroić na 8 części (na ćwiartki i później te ćwiartki na pół). Wykroić głąb. Każdą część kapusty posiekać w paski.
- Koperek drobno posiekać.
- Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na oleju w garnku. Oleju nie należy mocno rozgrzewać, aby cebula nie nabrała koloru. Ma tylko zmięknąć. Do cebuli dodać mięso mielone i podduszać 7 minut mieszając.
- Wlać bulion, dodać kapustę i dusić kolejne 8 – 9 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
- Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek i wymieszać.
Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
Słowa kluczowe: bigos z młodej kapusty z mięsem mielonym, jak wykroić głąb z kapusty
Młoda kapusta z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Głąb kapusty ma dużo wapnia (tak samo jak inne głąby, jak kalafior i brokuły) i jest bardzo zdrowy na surowo.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Młoda kapusta z kurczakiem
Następny przepis: Młoda kapusta z pomidorami