Młoda kapusta z mięsem mielonym

Młoda kapusta z mięsem mielonym

Przedstawiamy przepis na pyszny bigos z młodej kapusty z mięsem mielonym, który zachwyci zarówno sibie jak i domowników. Jest to tradycyjne, polskie danie, które doskonale sprawdzi się na każdym stole. Wykorzystanie młodej kapusty nadaje mu lekkości, a mięso mielone dostarcza dużą porcję białka. Przygotowanie tego przepisu jest proste, a efekt końcowy niezwykle satysfakcjonujący. Dodatkowo, podpowiemy jak sprawić, by głąb kapusty był wykorzystany w jak największym stopniu. Czy gotowi na nową kulinarną przygodę?

Składniki:

  • 1 średniej wielkości młoda kapusta
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyka)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 pęczka koperku
  • sól, pieprz

Młoda kapusta z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści. Pokroić na 8 części (na ćwiartki i później te ćwiartki na pół). Wykroić głąb. Każdą część kapusty posiekać w paski.
  2. Koperek drobno posiekać.
  3. Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na oleju w garnku. Oleju nie należy mocno rozgrzewać, aby cebula nie nabrała koloru. Ma tylko zmięknąć. Do cebuli dodać mięso mielone i podduszać 7 minut mieszając.
  4. Wlać bulion, dodać kapustę i dusić kolejne 8 – 9 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać.
  5. Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek i wymieszać.

Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Słowa kluczowe: bigos z młodej kapusty z mięsem mielonym, jak wykroić głąb z kapusty

Młoda kapusta z mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Głąb kapusty ma dużo wapnia (tak samo jak inne głąby, jak kalafior i brokuły) i jest bardzo zdrowy na surowo.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Młoda kapusta z kurczakiem
Następny przepis: Młoda kapusta z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode