Młoda kapusta z kurczakiem
Dzisiejszy przepis na młodą kapustę z kurczakiem nasuwa skojarzenia z tradycyjnym polskim bigosem, ale w nowoczesnej, lekkiej interpretacji. Doskonale pasuje zarówno na codzienne obiady, jak i specjalne okazje. Młoda kapusta zapewni nam lekkość, świeżość i unikalny smak, który idealnie komponuje się z delikatnością mięsa kurczaka. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjną kuchnię, ale mają ochotę na coś nieco innego. Taka smaczna alternatywa dla tradycyjnych potraw z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Te dwa składniki stanowią główne elementy naszego przepisu na bigos z młodej kapusty z kurczakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 świeża kapusta,
1,5 łyżki soku z cytryny,
500g filetów z kurczaka,
2 łyżeczki cukru,
3 szklanki wody,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
Sól,
Pieprz,
1 pęczek koperku,
Olej do smażenia,
Młoda kapusta z kurczakiem – jak zrobić?
Życzę smacznego.
Porady – dodatkowe informacje
1) Jeśli chcemy otrzymać gęstszą potrawkę z młodą kapustą z kurczakiem, to możemy kapustę zagęścić 2 łyżeczkami mąki rozrobionymi w zimnej wodzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Młoda kalarepa w panierce
Następny przepis: Młoda kapusta z mięsem mielonym