Młoda kapusta na gęsto
Młoda kapusta na gęsto to danie, które nie tylko cieszy się dużą popularnością, ale jest także idealnym uzupełnieniem wielu potraw. Mając na uwadze pytanie jak przyprawić młodą kapustę, proponujemy uniwersalną odpowiedź w formie tego smakowitego przepisu. Kapusta biała na gęsto, ugotowana w witaminach, które zawiera, jest niezwykle zdrowa i sycąca. Pomimo że składa się z niewielu składników, jej smak jest intensywny i urzekający. To danie sprawdzi się zarówno w roli głównego posiłku, jak i dodatku do mięs czy ziemniaków. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na kapustę na gęsto.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 średnia główka kapusty
- 3 pętki kiełbasy śląskiej/zwyczajnej/podwawelskiej lub innej dowolnej do podsmażenia (ok.40dag)
- 1 duża cebula
- 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 duża marchewka
- 1 spory pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 kostki rosołowej
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 4-6 ziarenek pieprzu
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1 cytryny
- Zasmażka:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
Młoda kapusta na gęsto – jak zrobić?
- Z kapusty wyciąć głąb i pokroić ją drobno. Do dużego garnka wlać ok. 2 cm wody, wrzucić kapustę postawić na ogniu. W tym czasie pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę. Obrać marchewkę, zetrzeć na grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę (lekko posolić podczas smażenia) do podsmażonej cebuli dodać koncentrat i jeszcze przez chwilę podsmażać. Cebulę z koncentratem przełożyć do miseczki, na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Po ok.10-15min. gdy kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu i kminek. Chwilę dusić, dodać marchewkę,połowę koperku, cebulkę i podsmażoną kiełbasę (razem z wytopionym tłuszczem). Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą ziołową, papryką słodką i ostrą. Dusić ok. 15-20 min. W tym czasie zrobić zasmażkę: na patelni roztopić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażać, wlać do kapusty, wymieszać i zagotować. Zdjąć kapustę z ognia, dodać pozostały koperek, wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 10 min.
Słowa kluczowe: jak przyprawić młodą kapustę, kapusta biała na gęsto, kapusta na gęsto
Porady – dodatkowe informacje
Podawać z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem (mi ta druga wersja bardziej smakuje). Osobom na diecie proponuję pominąć zasmażkę, a zamiast kiełbasy dodać pierś z kurczaka. Wtedy będzie całkiem smacznie, a do tego dietetycznie. Niemniej jednak warto czasem zaszaleć i zjeść z zasmażką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Młoda kapusta duszona z marchewką
Następny przepis: Młoda kalarepa w panierce