Młoda kapusta duszona z marchewką
Młoda kapusta duszona z marchewką to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyci Twoje kubki smakowe swoją prostotą i wybornym smakiem. Idealna na obiad czy kolację, ta kapusta zasmażana z marchewką to skarbnica witamin i minerałów. W wydaniu młodym, kapusta staje się delikatna oraz pozbawiona goryczki, co doskonale komponuje się z naturalną słodyczą marchewki. Ten przepis na kapustę szpiczastą jest doskonałym dodatkiem do wielu dań i jest łatwy do przygotowania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę – takiego połączenia smaków nie znajdziesz nigdzie indziej!
admin
Składniki:
- 2 główki świeżej kapusty
- 3 świeże marchewki
- 2 świeże cebule
- Pęczek koperku
- 0,5 litra bulionu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszenna
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- Sól
Młoda kapusta duszona z marchewką – jak zrobić?
- Młodą kapustę myjemy, osuszamy, drobno kroimy, marchewki obieramy, kroimy w pół plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce masła. Do większego garnka przekładamy kapustę, marchewkę oraz podsmażoną cebulę, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela oraz pieprzu. Całość zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, musimy uważać żeby kapusta się nie rozgotowała. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do kapusty, mieszamy. Koper siekamy, dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku solą, wszystko dokładnie mieszamy.
xxxx – dodatkowe informacje
W wersji bezglutenowej można zamienić mąkę pszenną na mąkę z ciecierzycy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mleko z orzechów włoskich
Następny przepis: Młoda kapusta na gęsto