Młoda kalarepa w panierce
Podgotuj się na niezwykły kulinarny wyczyn i odkryj smak młodej kalarepy w panierce. Kalarepa to warzywo wysoce wartościowe, które niezwykle rzadko gości w naszych kuchniach, a zupełnie niesłusznie. Jej smak jest łagodny i delikatnie orzechowy, a chrupiąca panierka dodaje jej charakteru. Kalarepa smażona w panierce to doskonały pomysł na zdrowe i smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych smażonych warzyw, która z pewnością zaskoczy Twoich gości. Zachęcamy do spróbowania i odkrycia nowego smaku. Czas na kalarepę w nieznanej dotąd odsłonie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 średniej wielkości młode marchewki
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Młoda kalarepa w panierce – jak zrobić?
-
1.
Z kalarep usunąć liście i zdrewniały koniec. Warzywa umyć. Gotować 10 minut (nie obierać ze skórki). Zachartować zimną wodą (pod strumieniem wody). Kalarepy pokroić w dość cienkie plastry. Jajko rozkłócić z mlekiem, przyprawić. Warzywa panierować w masie jajecznej i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron nan rumiano.
Sposób przygotowania:
- Z kalarep usunąć liście i zdrewniały koniec. Warzywa umyć. Gotować 10 minut (nie obierać ze skórki). Zachartować zimną wodą (pod strumieniem wody). Kalarepy pokroić w dość cienkie plastry.
- Jajko rozkłócić z mlekiem, przyprawić.
- Warzywa panierować w masie jajecznej i bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Młoda kalarepa w panierce – dodatkowe informacje
Świetnie smakuje z kechupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Młoda kapusta na gęsto
Następny przepis: Młoda kapusta z kurczakiem