Młoda kalarepa w panierce

Młoda kalarepa w panierce

Podgotuj się na niezwykły kulinarny wyczyn i odkryj smak młodej kalarepy w panierce. Kalarepa to warzywo wysoce wartościowe, które niezwykle rzadko gości w naszych kuchniach, a zupełnie niesłusznie. Jej smak jest łagodny i delikatnie orzechowy, a chrupiąca panierka dodaje jej charakteru. Kalarepa smażona w panierce to doskonały pomysł na zdrowe i smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych smażonych warzyw, która z pewnością zaskoczy Twoich gości. Zachęcamy do spróbowania i odkrycia nowego smaku. Czas na kalarepę w nieznanej dotąd odsłonie!

Składniki:

  • 4 średniej wielkości młode marchewki
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Młoda kalarepa w panierce – jak zrobić?

  • 1.
    Z kalarep usunąć liście i zdrewniały koniec. Warzywa umyć. Gotować 10 minut (nie obierać ze skórki). Zachartować zimną wodą (pod strumieniem wody). Kalarepy pokroić w dość cienkie plastry. Jajko rozkłócić z mlekiem, przyprawić. Warzywa panierować w masie jajecznej i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron nan rumiano.

Sposób przygotowania:

  1. Z kalarep usunąć liście i zdrewniały koniec. Warzywa umyć. Gotować 10 minut (nie obierać ze skórki). Zachartować zimną wodą (pod strumieniem wody). Kalarepy pokroić w dość cienkie plastry.
  2. Jajko rozkłócić z mlekiem, przyprawić.
  3. Warzywa panierować w masie jajecznej i bułce tartej.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Młoda kalarepa w panierce – dodatkowe informacje

Świetnie smakuje z kechupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Młoda kapusta na gęsto
Następny przepis: Młoda kapusta z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode