MIRUNA W ZALEWIE OCTOWEJ
Miruna w zalewie octowej to świetna propozycja na nietypowy, ale niezwykle smaczny dodatek do wielu dań. Bogata w różnorodne smaki kuchnia polska nie mogłaby istnieć bez dań marynowanych, a ten łatwy w wykonaniu przepis może stać się świetnym urozmaiceniem domowej spiżarni. Używając prostej listy składników, mimo że odrobinę czasochłonnego, w sposób prawie magiczny zamieniamy surową rybę w smakowitą przekąskę. Miruna, zwana również miecznik, jest rybą o delikatnym mięsie, które fantastycznie komponuje się z aromatem octu i przypraw. To danie jest doskonałe dla amatorów pikantnych, ale jednocześnie aromatycznych potraw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 płatów ryby miruny
- Mąka do obtaczania ryby
- Olej
- Przyprawa do ryb
- SKŁADNIKI NA ZALEWE OCTOWĄ:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 2 cebule
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- 5 liści laurowych
- 7 ziarenek ziela angielskiego
Miruna w zalewie octowej – jak zrobić?
- WYKONANIE
Rybę przyprawiamy przyprawą do ryb, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oleju, układamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy rybę na mniejsze kawałki, układamy w misce półmiskowej.
Wodę z octem, solą, cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim i cebulą zagotowujemy, gotujemy około 4 minut i wyłączamy. Gorącą zalewą zalewamy rybę, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Ryba jest pyszna po 2 dniach, kiedy przejdzie zalewą octową. Smacznego!
Miruna w zalewie octowej to pyszna potrawa, która wymaga kilku prostych kroków. Przygotowane w ten sposób danie z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Porady – dodatkowe informacje: MIRUNA W ZALEWIE OCTOWEJ
rybe dobrze potrzymać w zalewie około 2 dni wtedy jest najlepsza