MIRUNA W ZALEWIE OCTOWEJ

MIRUNA W ZALEWIE OCTOWEJ

Miruna w zalewie octowej to świetna propozycja na nietypowy, ale niezwykle smaczny dodatek do wielu dań. Bogata w różnorodne smaki kuchnia polska nie mogłaby istnieć bez dań marynowanych, a ten łatwy w wykonaniu przepis może stać się świetnym urozmaiceniem domowej spiżarni. Używając prostej listy składników, mimo że odrobinę czasochłonnego, w sposób prawie magiczny zamieniamy surową rybę w smakowitą przekąskę. Miruna, zwana również miecznik, jest rybą o delikatnym mięsie, które fantastycznie komponuje się z aromatem octu i przypraw. To danie jest doskonałe dla amatorów pikantnych, ale jednocześnie aromatycznych potraw.

Składniki:

  • 5 płatów ryby miruny
  • Mąka do obtaczania ryby
  • Olej
  • Przyprawa do ryb
  • SKŁADNIKI NA ZALEWE OCTOWĄ:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 liści laurowych
  • 7 ziarenek ziela angielskiego

Miruna w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. WYKONANIE

    Rybę przyprawiamy przyprawą do ryb, obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oleju, układamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy rybę na mniejsze kawałki, układamy w misce półmiskowej.

    Wodę z octem, solą, cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim i cebulą zagotowujemy, gotujemy około 4 minut i wyłączamy. Gorącą zalewą zalewamy rybę, czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki. Ryba jest pyszna po 2 dniach, kiedy przejdzie zalewą octową. Smacznego!

Miruna w zalewie octowej to pyszna potrawa, która wymaga kilku prostych kroków. Przygotowane w ten sposób danie z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.

Porady – dodatkowe informacje: MIRUNA W ZALEWIE OCTOWEJ

rybe dobrze potrzymać w zalewie około 2 dni wtedy jest najlepsza


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miruna z piekarnika
Następny przepis: Miso ramen z kaczką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode