Miodowy przekładaniec masą z kaszy manny

Miodowy przekładaniec masą z kaszy manny

Ten przepis na miodowy przekładaniec z kaszą manną to kwintesencja domowego ciepła i poczucia komfortu. Spojenie delikatnej, puddingowej konsystencji kaszy manny z głębokim, słodko-gorzkim aromatem miodu sprawia, że to ciasto jest nie tylko pyszne, ale jakiś wyjątkowo satysfakcjonujące. Drobne ciasto, które jest doskonale miękkie i wilgotne dzięki dodatkowi miodu, jest przeplatane białą, kremową masą z kaszy manny. Każdy kęs tego unikalnego przekładania jest pełen kontrastujących smaków i tekstur, które doskonale ze sobą harmonizują. To idealny deser na każdą okazję, od codziennej przekąski po specjalne okazje.

Składniki:

  • 4 czubate szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru
  • oraz
  • 5 łyżek prawdziwego płynnego miodu
  • Masa z kaszy manny:
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • około 9 łyżek kaszy manny
  • około 320 g masła
  • POLEWA
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • oraz do przełożenia
  • słoiczek domowych powideł śliwkowych
  • posypka kolorowa

Miodowy przekładaniec masą z kaszy manny – jak zrobić?

  1. 1.
    Składniki na ciasto połączyć i zagnieść ciasto, następnie podzielić na trzy placki. Każdy placek kolejno piec na złoto w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić.
  2. 2.
    Masa: Mleko, cukier, cukier waniliowy umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać kaszę mannę, pamiętając o mieszaniu, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
  3. 3.
    Miękkie masło utrzeć, dodając stopniowo wystudzoną kaszę mannę, aż powstanie gładka masa. Podzielić na dwie części.
  4. 4.
    Pierwszy placek posmarować powidłami i częścią masy z kaszy manny, przykryć drugim plackiem. Znowu rozprowadzić powidła, masę i przykryć trzecim plackiem. Na wierzch wylać gorącą polewę czekoladową.
  5. 5.
    Aby przygotować polewę należy wymienione składniki umieścić w rondelku, rozpuścić i na małym ogniu gotować aż zacznie „odstawać od garnka”.
  6. 6.
    Na koniec posypać kolorową posypką.

Smacznego:)

xxxx – dodatkowe informacje

Miodowy przekładaniec masą z kaszy manny

25 na 35 blacha


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodowy kurczak z grilla
Następny przepis: Miodowy piernik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode