Miodowy piernik
Zapraszam do odkrycia słodkiego sekretu doskonałości – miodowego piernika. Staropolski przepis na to klasyk z pewnością zaskoczy gości na każdym spotkaniu. Miodowy piernik to tradycyjne ciasto, które jest kochane na całym świecie, a polska wersja tej wypieki jest szczególnie ceniona ze względu na intensywny smak miodu. Twój dom napełni się korzennym, świątecznym zapachem podczas pieczenia tego ciasta. W towarzystwie rodziny, przy blasku świątecznych lamp, nie ma nic lepszego niż kawa lub herbata i kawałek domowego, miodowego piernika, który jest idealnym zakończeniem zimowego dnia spędzonego na świeżym powietrzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na formę keksową o wymiarach 40×11 cm
- ½ kg mąki
- 25 dag masła
- 1,5 szkl. cukru
- ½ szkl. miodu prawdziwego (u mnie lipowy)
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka
- Opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl. posiekanych bakalii (u mnie orzechy, rodzynki, daktyle i morele)
- Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Tłuszcz do wysmarowania formy + bułka tarta do obsypania
Miodowy piernik – jak zrobić?
- W rondlu zagotować mleko z masłem, cukrem, miodem i przyprawą. Dobrze wymieszać i przestudzić. Do letniej masy stopniowo dodawać mąkę, sodę, żółtka oraz posiekane i obtoczone w mące ziemniaczanej bakalie. Na końcu delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka z odrobiną soli. Ciasto wlać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Piec 50-60 minut w temp. 160-170 stopni do tzw. suchego patyczka. Gotowy piernik można polać polewą czekoladową i udekorować orzechami, migdałami.
Miodowy piernik – dodatkowe informacje
Do ciasta dodajemy ulubione bakalie. Miód prawdziwy można zastąpić sztucznym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodowy przekładaniec masą z kaszy manny
Następny przepis: Miruna z kombiwaru