Miodowy kurczak w sezamie z brokułami
Składniki:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 5 łyżek miodu
- pierś kurczaka, około 500g
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- garść posiekanego szczypiorku
- łyżka tartego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- łyżka octu ryżowego
- łyżka pasty chilli (opcjonalnie)
- dowolna ilość różyczek brokuła, rozdrobnionych i podduszonych 4-5 na parze
- 3 łyżki ziaren sezamu
- ryż (może być brązowy)
Miodowy kurczak w sezamie z brokułami – jak zrobić?
-
W średniej misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i 2 łyżki miodu. Dodaj pokrojonego na kawałku kurczaka, marynuj przez 20 minut. Wyjmij kurczaka, wrzuć go na rozgrzany olej. Smaż przez około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij kurczaka, możesz go już podać na talerzu. Na tej samej patelni zesmaż 1-2 minuty) imbir z czosnkiem i szczypiorkiem. W osobnej miseczce wymieszaj skrobię kukurydzianą, pozostały miód, sos sojowy, ocet ryżowy i pastę chilli, dodaj do patelni ze szczypiorkiem i smaż, dopóki składniki się nie połączą a kolor zbrązowieje. Podaj z ryżem i różyczkami brokuła, posyp sezamem.
Miodowy kurczak w sezamie z brokułami – dodatkowe informacje
W wersji wegetariańskiej zastąp kurczaka tofu, a w bezglutenowej użyj bezglutenowego sosu sojowego. Możesz dodać do smażenia sosu bulion z kurczaka, aby był bardziej soczysty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodowo orzechowe kruche ciastka
Następny przepis: Miodowy kurczak z grilla