Miodowy kurczak w sezamie z brokułami

Miodowy kurczak w sezamie z brokułami

Podaruj sobie odrobinę aromatycznego zakątka Azji prosto do twojego domowego kuchennego stołu. Przedstawiamy przepis na miodowy kurczaka w sezamie z brokułami. To danie to esencja smaków kuchni chińskiej. Prosty i szybki do przygotowania, zachwyci nie tylko miłośników azjatyckiego jedzenia. Doskonale zbalansowane komponenty smakowe tworzą niepowtarzalny profil: słodki miód, chrupiące brokuły i kurczak w sezamie to połączenie, którego nie można przegapić. To nie tylko niezwykle smaczny posiłek, ale również zdrowy ze względu na wysoką zawartość białka i witamin. Nie czekaj na specjalną okazję – każda jest dobra, aby przyrządzić sobie to wyjątkowe danie.

Składniki:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 5 łyżek miodu
  • pierś kurczaka, około 500g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść posiekanego szczypiorku
  • łyżka tartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka pasty chilli (opcjonalnie)
  • dowolna ilość różyczek brokuła, rozdrobnionych i podduszonych 4-5 na parze
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • ryż (może być brązowy)

Miodowy kurczak w sezamie z brokułami – jak zrobić?

  1. W średniej misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i 2 łyżki miodu. Dodaj pokrojonego na kawałku kurczaka, marynuj przez 20 minut. Wyjmij kurczaka, wrzuć go na rozgrzany olej. Smaż przez około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij kurczaka, możesz go już podać na talerzu. Na tej samej patelni zesmaż 1-2 minuty) imbir z czosnkiem i szczypiorkiem. W osobnej miseczce wymieszaj skrobię kukurydzianą, pozostały miód, sos sojowy, ocet ryżowy i pastę chilli, dodaj do patelni ze szczypiorkiem i smaż, dopóki składniki się nie połączą a kolor zbrązowieje. Podaj z ryżem i różyczkami brokuła, posyp sezamem.

Miodowy kurczak w sezamie z brokułami – dodatkowe informacje

W wersji wegetariańskiej zastąp kurczaka tofu, a w bezglutenowej użyj bezglutenowego sosu sojowego. Możesz dodać do smażenia sosu bulion z kurczaka, aby był bardziej soczysty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miodowo orzechowe kruche ciastka
Następny przepis: Miodowy kurczak z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode