MIODOWNIK (ucierany)
Czy ktoś pamięta smak dzieciństwa? Domowe ciasto miodowe – ucierane, zwane również miodownikiem ucieranym, to sposób na niesamowicie wilgotne i przepyszne ciasto, które transportuje nas w czasie, do chwil spędzonych w kuchni babci. Sekret tkwi w miodzie oraz specjalnej technice ucierania składników. Ten tradycyjny, polski przepis jest doskonałym wyborem na rodzinne spotkania, święta czy popołudniowe słodkości. Miód doda mu unikalnej głębi smaku oraz pięknego, złocistego koloru. Miodownik ucierany to wspaniała propozycja dla miłośników domowych wypieków i nostalgicznych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO:
- 4 szkl. mąki tortowej
- 2 niepełne szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 200 g masła
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu (płynnego)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- MASA:
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru pudru
- 200g masła extra
- 1 łyżka śmietany 18%
- 4 łyżki kaszy manny
Miodownik (ucierany) – jak zrobić?
-
1. CIASTO:
Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera.
Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25 na 40 cm.
Piec około 35 min. w temp.180*C. -
2. MASA:
Mleko zagotować na gorące wsypać kaszę i gotować
przez 15 min. ciągle mieszając.
Masło utrzeć z cukrem, dodać łyżkę śmietany oraz zimną
kaszę. -
3. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
Dowolnie udekorować.
Miodownik ucierany – dodatkowe informacje
Ciasto miodowe ucierane, znane również jako miodownik ucierany, najlepiej jest przygotować jeden lub nawet dwa dni wcześniej, wtedy smak jeszcze bardziej się „ulegnie”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miodownik, медовик, medovik
Następny przepis: Miodownik z budyniowo - orzechowym kremem