Miodowe królicze udka

Miodowe królicze udka

Królicze udka z miodem to smaczna i oryginalna propozycja dla miłośników mięsa. Delikatne mięso królika, doskonale łączące się z lekko słodkawym smakiem miodu, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań mięsnych. Ten przepis na udka z królika to unikalne połączenie składników, które sprawią, że zwykły obiad stanie się prawdziwym świętem dla podniebienia. Cudowny aromat roztapiającego się miodu przenikając do każdego kawałka mięsa, sprawia, że udka z królika smakują jeszcze lepiej. To danie to nie tylko doskonała uczta dla podniebienia, ale także prawdziwe źródło białka i wartości odżywczych.

Składniki:

  • 3 duże udka królicze
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 gr wędzonego boczku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki wytrawnego różowego wina
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy do królika
  • 1 łyżeczka przyprawy staropolskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 kubek (330ml) śmietany 30%
  • Olej do smażenia

Miodowe królicze udka – jak zrobić?

  1. Udka umyć, usunąć błonki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać i 3 sztuki pokroić w plasterki. Boczek pokroić w cienkie paski. Udka naciąć nożem w kilku miejscach, włożyć plasterki czosnku oraz kawałki boczku.
  2. W szklance wymieszać wszystkie przyprawy: sól, pieprz, wędzoną słodką paprykę, przyprawę staropolską oraz do królika. Dodać 1 łyżkę miodu oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dokładnie wymieszać. Każde udko dokładnie natrzeć przyprawami.
  3. W brytfance rozgrzać olej, obsmażyć mięso i zalać 1 litrem bulionem oraz 1 szklanką wina. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 90 minut. W trakcie duszenia dodać pozostały miód, bulion oraz wino. Gotowe udka wyjąć z wywaru. Sos zabielić śmietaną, przyprawić musztardą, ponownie zagotować. Udka podawać z kluskami polanymi powstałym sosem.

Słowa kluczowe: przepis na udka z królika, udka królika

Miodowe królicze udka – dodatkowe informacje

Mięso można również zamarynować dzień szybciej, wtedy smak będzie jeszcze intensywniejszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: MIODOWE CIASTO Z JABŁKAMI I POLEWĄ ORZECHOWĄ
Następny przepis: Miodek majowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode