Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)
Składniki:
- 1 kilogram cukru
- 2 cytryny
- około 400 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego
- 4 szklanki wody
Miód z mniszka lekarskiego (mlecza) – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mlecze najlepiej zrywać w południe wtedy kwiaty są świetliste i dobrze rozwinięte. Gdy już uzbieramy odpowiednią ilość, należy rozłożyć je gdzieś na powietrzu np na kartonie lub płótnie żeby ”odpoczeły” od istot żywych typu mrówki 🙂 ja trzymałam swoje ok godziny (na balkonie).
2. Kwiaty przebrać (nie płukać) wrzucić do garnka i zalać wodą a następnie zagotować i na małym ogniu gotować ok 15 min. Wyłączyć i wycisnąć sok z 1,5 cytryny. Przykryć i odstawić na ok 24 godziny. Następnie odcedzić napar przez ściereczkę i mocno wycisnąć by był klarowny. Dodać pozostałą połówkę cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny by lekko zgęstniał. Gorący przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcać i postawić do góry dnem.
Miód z mniszka lekarskiego (mlecza) – dodatkowe informacje
1/ Na początku wywar jest jakby ciemnawy, ale po dodaniu cukru i cytryny robi się jasno złoty.
2/ Mlecze najlepiej zrywać jak najdalej od ruchliwej ulicy i miejsc gdzie biegają zwierzęta, wtedy będziemy pewni że nie są zanieczyszczone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miód pitny smakowy
Następny przepis: Miodowa karkówka pieczona w keczupie.