Miód pitny smakowy
Zapraszamy do odkrycia smaków natury za pośrednictwem słodkiego i zdrowego miodu pitnego. To niezwykle naturalne napoje, w jego skład wchodzą tylko naturalne składniki, a podstawowym jest oczywiście miód. Ten przepis na aromatyczny miód pitny smakowy, dostępny w Biedronce, to doskonała propozycja na wieczorne spotkania, a także zdrowa alternatywa dla typowych napojów. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, co czyni go idealnym wyborem niezależnie od pory roku. Jedno jest pewne, ten miód pitny to czysty, słodki nektar, który zakręci w twoich kubkach smakowych prawdziwe fajerwerki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 litr miodu
- 1 litr przegotowanej wody
- drożdże winiarskie
Miód pitny smakowy – jak zrobić?
-
1.
Rozcieńczamy litr miodu z 0,5l wody i gotujemy tak długo, aż przestaną wypływać szumowiny. -
2.
Dodajemy resztę wody (0,5l)
Wlewamy do balonu na wino i dodajemy drożdże.
Zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. -
3.
Odstawiamy w ciemne miejsce o temp ok. 15`C na minimum 2 miesiące. -
4.
Po fermentacji ściągamy do butelek, które zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną. -
5.
Wstawiamy do piwnicy na minimum 6 miesięcy.
Najlepiej smakuje po mini 3 latach. -
6.
Jeśli chcemy uzyskać miód smakowy należy na etapie 1szym dodać odpowiednie składniki np:- szczyptę cynamonu
- skórkę pomarańczy
- skórkę cytryny
- laskę wanilii
- goździki
- Co dusza zapragnie 🙂
Miód pitny smakowy – dodatkowe informacje
Drożdże można kupić w sklepie winiarskim.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miód Pitny Dwójniak
Następny przepis: Miód z mniszka lekarskiego (mlecza)