Mintaj w sosie kurkowym

Mintaj w sosie kurkowym

Odświeżający lekki smak morskiego mintaja połączony z piorunującą mieszanką aromatycznych składników sosu kurkowego tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Unikalna kombinacja ta jest doskonała dla miłośników ryb i egzotycznych smaków. Sos kurkowy do ryb, z wyraźnymi nutami dzikich, leśnych grzybów, dodaje głębi i finezji wspaniałemu mintajowi. Ten przepis zadowoli zarówno doświadczone kubki smakowe, jak i te, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze smakowitymi i zdrowymi daniami rybnymi. Mintaj w sosie kurkowym to posmak lata na talerzu, z nutą dzikiej przyrody, fascynującej i nieskończenie smacznej.

Składniki:

  • Ryba:
    500g filetów z dorsza
    1 limonka
    posiekany koper
    sól, pieprz

    Sos kurkowy:
    kurki – świeże lub mrożone
    1 duża cebula
    250ml śmietanki 18%
    sól, pieprz

Mintaj w sosie kurkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kurki (umyte i rozmrożone) i smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty.
  2. 2.
    Rybę solimy, pieprzymy, obsypujemy koperkiem i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. 3.
    Upieczoną rybę polewamy sosem.

Porady – Mintaj w sosie kurkowym – dodatkowe informacje

Rybę należy obficie skropić sokiem z cytryny, doda to smaku całemu daniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mintaj w cieście z pieczarkami
Następny przepis: Mintaj z piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode