Mintaj w cieście z pieczarkami
Zapraszamy do odkrycia przepisu na mintaja w cieście z pieczarkami. Proste i smaczne połączenie, które dostarczy Ci wielu niezapomnianych smaków. Mintaj, znany również jako dorsz północny, to smaczna i niskokaloryczna ryba, która znakomicie komponuje się z delikatnym smakiem pieczarek. Ta aranżacja stworzy prawdziwą symfonię smaków na paletach Twoich kubków smakowych. Do jego przygotowania używamy tylko świeżych składników, które dostarczą Ci wiele wartościowych witamin i minerałów. Na pewno sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Pachnący, świeżo upieczony mintaj w cieście to propozycja, której nie można odmówić.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg fileta z mintaja
- 0,5 kg pieczarek
- sól
- pieprz
- olej
- 10 dkg mąki
- 2 jajka
- woda
- mąka do obtaczania ryby
- 0,5 kostki masła
Mintaj w cieście z pieczarkami – jak zrobić?
- Rybę myjemy, kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy.
- Przygotowujemy ciasto z mąki i jajek, dodajemy wodę sól i pieprz i mieszamy.
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęściejszą niż na naleśniki.
- Obtaczamy rybę w mące, następnie zanurzamy w cieście i smażymy na gorącym głębokim tłuszczu.
- W drugim naczyniu dusimy pieczarki na maśle, solimy i pieprzymy do smaku.
- Na talerz wykładamy usmażoną rybę i kładziemy pieczarki.
Mintaj w cieście z pieczarkami – dodatkowe informacje
Ryba najlepiej smakuje gorąca.