Mini papryczki faszerowane i gotowane na parze
Jeżeli jesteś miłośnikiem ostrości i wyrafinowanych smaków, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Mini papryczki faszerowane i gotowane na parze to danie, które zachwyci swoim wyglądem i przede wszystkim smakiem. Używając jako głównego składnika papryki, otrzymujemy posiłek pełen witamin i minerałów. Podczas gotowania na parze papryka nie traci swoich właściwości, a jej smak staje się jeszcze intensywniejszy. W połączeniu z wybranym farszem papryki przenoszą nas w podróż kulinarną, której nie da się zapomnieć. Przepis na te faszerowane papryczki to istne połączenie zdrowia i smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 700-800 g słodkich mini papryczek, najlepiej użyć odmiany bezpestkowej
- farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 150 g ugotowanego na sypko ryżu
- cebula
- marchewka
- chili
- natka pietruszki
- szczypiorek
- koperek
- sól morska
- pieprz kolorowy
- pieprz ziołowy
- sos:
- 200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
- sól ziołowa
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
Mini papryczki faszerowane i gotowane na parze – jak zrobić?
- Papryki myjemy.
- Każdą paprykę kroimy wzdłuż na pół. Nie docinamy do końca.
- Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, pokrojoną cebulę, startą marchewkę, drobno pokrojone chili i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Na dno naczynia wkładamy liść laurowy i ziela angielskie. Papryczki nadziewamy mięsem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy kwaśną śmietaną wymieszaną z solą ziołową.
- Naczynie przykrywamy. Gotujemy w parowarze przez 60 minut. Papryczki wykładamy na talerze. Można polać sosem śmietanowym, który powstał podczas gotowania papryczek.
Mini papryczki faszerowane i gotowane na parze – dodatkowe informacje
Można w ten sposób faszerować również duże papryki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mini pączki z budyniem
Następny przepis: Mini pizze z ciasta francuskiego