Migdały i pistacje w miodzie

Migdały i pistacje w miodzie

Jeżeli szukasz nietuzinkowego przekąsku, który zachwyci twoje kubki smakowe, to nie możesz przejść obojętnie obok przepisu na migdały i pistacje w miodzie. Delikatne, chrupiące orzechy, obtoczone w gęstym, słodkim miodzie stanowią idealne połączenie nut słodkich i delikatnie słonych. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do deseru, ale też jako samodzielna przekąska. Migdały i pistacje to źródło zdrowych tłuszczy i błonnika, z kolei miód dostarcza organizmowi naturalnych cukrów. To smakowite połączenie zadowoli zarówno fanów zdrowego jedzenia, jak i szukających niepowtarzalnych doznań smakowych. Pamiętaj jednak, migdały w miodzie mogą być niezwykle uzależniające!

Składniki:

  • 400g orzechów migdałowych
  • 50g orzechów pistacjowych
  • 100 ml brązowego rumu
  • 500g płynnego miodu

Migdały i pistacje w miodzie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Migdały przełożyć do miski, zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut.
  2. Następnie obrać ze skórek, zrumienić na suchej patelni.
  3. Dodać orzeszki pistacjowe, również zrumienić.
  4. Rum wymieszać z miodem na gładko.
  5. Dodać do niego migdały i pistacje.
  6. Przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć.
  7. Słoiki odwrócić do góry dnem i wystudzić.
  8. Po kilku dniach można jeść. Smacznego!

Migdały i pistacje w miodzie – dodatkowe informacje

Można kupić migdały już obrane, co bardzo skraca przygotowanie. Ja osobiście przepadam za pistacjami więc zawsze dodaje więcej niż jest w oryginalnym przepisie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Migdałowiec z masą krówkową
Następny przepis: Mini batoniki Bounty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode