Migdały i pistacje w miodzie
Jeżeli szukasz nietuzinkowego przekąsku, który zachwyci twoje kubki smakowe, to nie możesz przejść obojętnie obok przepisu na migdały i pistacje w miodzie. Delikatne, chrupiące orzechy, obtoczone w gęstym, słodkim miodzie stanowią idealne połączenie nut słodkich i delikatnie słonych. Przepis ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do deseru, ale też jako samodzielna przekąska. Migdały i pistacje to źródło zdrowych tłuszczy i błonnika, z kolei miód dostarcza organizmowi naturalnych cukrów. To smakowite połączenie zadowoli zarówno fanów zdrowego jedzenia, jak i szukających niepowtarzalnych doznań smakowych. Pamiętaj jednak, migdały w miodzie mogą być niezwykle uzależniające!
admin
Składniki:
- 400g orzechów migdałowych
- 50g orzechów pistacjowych
- 100 ml brązowego rumu
- 500g płynnego miodu
Migdały i pistacje w miodzie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Migdały przełożyć do miski, zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut.
- Następnie obrać ze skórek, zrumienić na suchej patelni.
- Dodać orzeszki pistacjowe, również zrumienić.
- Rum wymieszać z miodem na gładko.
- Dodać do niego migdały i pistacje.
- Przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć.
- Słoiki odwrócić do góry dnem i wystudzić.
- Po kilku dniach można jeść. Smacznego!
Migdały i pistacje w miodzie – dodatkowe informacje
Można kupić migdały już obrane, co bardzo skraca przygotowanie. Ja osobiście przepadam za pistacjami więc zawsze dodaje więcej niż jest w oryginalnym przepisie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Migdałowiec z masą krówkową
Następny przepis: Mini batoniki Bounty