Mięso w słoikach
Mięso pieczone w słoikach to prawdziwie dodać do listy ulubionych, gotowe na smaczny posiłek w każdej chwili. Ta tradycyjna metoda konserwacji mięsa gwarantuje długotrwałą świeżość i doskonały smak przez cały rok. Wybierz swój ulubiony gatunek mięsa, np. wołowinę, wieprzowinę lub drób, a następnie przygotuj słoiki, aby cieszyć się smakiem domowego mięsa pieczonego w słoikach. Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale w zamian otrzymasz niezwykle smaczne i aromatyczne mięso, które jest doskonałe jako dodatek do obiadu lub jako przekąska na imprezy i spotkania rodzinne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 60 dkg podgardla
- 70-80 dkg łopatki
- 50 dkg boczku
- 70 dkg karczku
- 8 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 główka czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
Mięso w słoikach – jak zrobić?
- Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę ok. 2 cm. Dodałam do mięsa sól (niecałe 2 łyżki), 1 łyżeczkę majeranku, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele i liść laurowy. Pieprzu dodałam odrobinę. Wymieszałam wszystko i odstawiłam na noc w zimne miejsce.
- Na drugi dzień nakładałam mięso ciasno do słoików. Upychałam je. Do każdego słoika dolewałam 4-5 łyżek wody.
- Zakręciłam pokrywką słoiki i wstawiłam do garnka. Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i włączyłam ogień pod garnkiem. Gotowałam 1h 30 min. jednego dnia i na drugi dzień powtórzyłam czynność.
Mięso w słoikach – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy mniej tłuste mięso, zamiast podgardla można dodać np. łopatkę.