Mięso w słoikach

Mięso w słoikach

Mięso pieczone w słoikach to prawdziwie dodać do listy ulubionych, gotowe na smaczny posiłek w każdej chwili. Ta tradycyjna metoda konserwacji mięsa gwarantuje długotrwałą świeżość i doskonały smak przez cały rok. Wybierz swój ulubiony gatunek mięsa, np. wołowinę, wieprzowinę lub drób, a następnie przygotuj słoiki, aby cieszyć się smakiem domowego mięsa pieczonego w słoikach. Wymaga to trochę czasu i cierpliwości, ale w zamian otrzymasz niezwykle smaczne i aromatyczne mięso, które jest doskonałe jako dodatek do obiadu lub jako przekąska na imprezy i spotkania rodzinne.

Składniki:

  • 60 dkg podgardla
  • 70-80 dkg łopatki
  • 50 dkg boczku
  • 70 dkg karczku
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 1 główka czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz

Mięso w słoikach – jak zrobić?

  1. Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę ok. 2 cm. Dodałam do mięsa sól (niecałe 2 łyżki), 1 łyżeczkę majeranku, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele i liść laurowy. Pieprzu dodałam odrobinę. Wymieszałam wszystko i odstawiłam na noc w zimne miejsce.
  2. Na drugi dzień nakładałam mięso ciasno do słoików. Upychałam je. Do każdego słoika dolewałam 4-5 łyżek wody.
  3. Zakręciłam pokrywką słoiki i wstawiłam do garnka. Zalałam zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i włączyłam ogień pod garnkiem. Gotowałam 1h 30 min. jednego dnia i na drugi dzień powtórzyłam czynność.

Mięso w słoikach – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy mniej tłuste mięso, zamiast podgardla można dodać np. łopatkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: mieso na dziko
Następny przepis: Mięso wieprzowe z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode