mieso na dziko
Czy pragniesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym daniem, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane kubki smakowe? Wypróbuj przepis na mięso na dziko – wyjątkową i aromatyczną propozycję dla prawdziwych smakoszy. Bazujemy tutaj na pysznym mięsie wołowym, które dzięki swojemu bogatemu smakowi idealnie nadaje się do tego rodzaju potraw. W połączeniu z charakterystycznymi dla pieczeni na dziko dodatkami, tworzy wykwintne danie, które zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Mięso na dziko to prawdziwa uczta dla miłośników wołowiny na dziko i pieczeni na dziko.
Piotr Zieliński
Składniki:
- okolo 50 dag miesa wolowego
- ocet
- ziele angielskie
- 3 liście laurowe
- jogurt naturalny mały
- makaron penne około pół paczki
- kostka rosołowa
Mięso na dziko – jak zrobić?
- Mięso wołowe pokroić na większe kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą i octem (ilość octu i wody zależy od nas), dodać liście laurowe, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotować około godziny, ostudzić i wstawić do lodówki (nawet na 2 dni).
- Następnie jeszcze raz gotować do miękkości, zaprawić mąką i jogurtem. Podawać z makaronem.
Słowa kluczowe: wołowina na dziko przepisy, pieczeń na dziko
Mięso na dziko – dodatkowe informacje
Zamiast jogurtu naturalnego można użyć śmietany gęstej. Makaronem najlepszym do tego dania jest penne. Potrawę można zrobić i zjeść w tym samym dniu, ale zawsze warto przygotować ją na drugi bądź trzeci dzień.