Mięso mielone po meksykańsku

Mięso mielone po meksykańsku

Mięso mielone po meksykańsku to nie tylko egzotyczny przysmak, ale prawdziwe dostarczenie białka i energii dla organizmu. To danie wspaniale łączy smakowitość mięsa z różnorodnością warzyw i ostrością przypraw Meksyku. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni trochę meksykańskiego klimatu, a jednocześnie szukasz pomysłów na wykorzystanie mięsa mielonego, ten przepis jest dla Ciebie. Mięso mielone po meksykańsku odmieni Twoje postrzeganie tradycyjnych dań z mięsem mielonym i wprowadzi barwny akcent na Twój talerz. Zakochaj się w tym pikantnym, soczystym i wyjątkowo aromatycznym daniu meksykańskim z mięsem mielonym!

Składniki:

  • 1 kilogram mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • Ok. 0,5 litra bulionu (może być z kostki)
  • Kminek, oregano, słodka i ostra papryka, pieprz caynne, tabasco
  • Oliwa

Mięso mielone po meksykańsku – jak zrobić?

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor.
  2. Gdy mięso nie będzie już surowe, wlewamy na patelnię pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz bulion (tak, by przykrył mięso).
  3. Doprawiamy do smaku przecierem pomidorowym i przyprawami.
  4. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
  5. Na koniec fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do całości i gotujemy kolejne 5 minut delikatnie mieszając.

Słowa kluczowe: meksykańskie danie z mięsa mielonego, potrawa meksykańska z mięsem mielonym, mielone po meksykańsku, mięso mielone po meksykańsku, mielone mięso przepis, dania meksykańskie z mięsem mielonym, danie meksykańskie z mięsem mielonym, przepis mięso mielone, przepis na mięso mielone, mięso mielone przepis

Mięso mielone po meksykańsku – dodatkowe informacje

Mięso mielone po meksykańsku, znane również jako chili con carne, to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest ona popularna zarówno jako danie główne, jak i jako fastfood w amerykańskich barach. Podaje się je z ryżem lub plackami z tortilli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mięsny jeż
Następny przepis: Mięso gulaszowe z indyka w sosie smietanowo - jogurtowym z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode