Mięso mielone po meksykańsku
Mięso mielone po meksykańsku to nie tylko egzotyczny przysmak, ale prawdziwe dostarczenie białka i energii dla organizmu. To danie wspaniale łączy smakowitość mięsa z różnorodnością warzyw i ostrością przypraw Meksyku. Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni trochę meksykańskiego klimatu, a jednocześnie szukasz pomysłów na wykorzystanie mięsa mielonego, ten przepis jest dla Ciebie. Mięso mielone po meksykańsku odmieni Twoje postrzeganie tradycyjnych dań z mięsem mielonym i wprowadzi barwny akcent na Twój talerz. Zakochaj się w tym pikantnym, soczystym i wyjątkowo aromatycznym daniu meksykańskim z mięsem mielonym!
admin
Składniki:
- 1 kilogram mielonej wołowiny
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 cebule
- Ok. 0,5 litra bulionu (może być z kostki)
- Kminek, oregano, słodka i ostra papryka, pieprz caynne, tabasco
- Oliwa
Mięso mielone po meksykańsku – jak zrobić?
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor.
- Gdy mięso nie będzie już surowe, wlewamy na patelnię pokrojone pomidory wraz z zalewą oraz bulion (tak, by przykrył mięso).
- Doprawiamy do smaku przecierem pomidorowym i przyprawami.
- Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
- Na koniec fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do całości i gotujemy kolejne 5 minut delikatnie mieszając.
Słowa kluczowe: meksykańskie danie z mięsa mielonego, potrawa meksykańska z mięsem mielonym, mielone po meksykańsku, mięso mielone po meksykańsku, mielone mięso przepis, dania meksykańskie z mięsem mielonym, danie meksykańskie z mięsem mielonym, przepis mięso mielone, przepis na mięso mielone, mięso mielone przepis
Mięso mielone po meksykańsku – dodatkowe informacje
Mięso mielone po meksykańsku, znane również jako chili con carne, to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest ona popularna zarówno jako danie główne, jak i jako fastfood w amerykańskich barach. Podaje się je z ryżem lub plackami z tortilli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mięsny jeż
Następny przepis: Mięso gulaszowe z indyka w sosie smietanowo - jogurtowym z warzywami