Mięso gulaszowe z indyka w sosie smietanowo - jogurtowym z warzywami

Mięso gulaszowe z indyka w sosie smietanowo – jogurtowym z warzywami

Spróbuj mięsa gulaszowego z indyka w sosie śmietanowo-jogurtowym z warzywami, jednego z mniej znanych, ale niewątpliwie pysznych sposobów przyrządzenia indyka. To danie, które wprowadzi do Twojej kuchni świeżość i zdrowe odżywianie, inspirując do poszukiwania nowych smaków. Kombinacja mięsa z indyka, wyjątkowo aromatycznego sosu śmietanowo-jogurtowego i kolorowych warzyw tworzy doskonały balans smaków i kolorów na talerzu. Ta propozycja stanowi idealny pomysł na familię, której nie da się łatwo zapomnieć. Zainspiruj się naszymi przepisami na mięso gulaszowe z indyka i zaskocz bliskich nowym, zdrowym daniem.

Składniki:

  • Ok 1,5 kg mięsa z indyka do gulaszu
  • 1 por
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 8 pieczarek
  • śmietana 18%
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa

Przepis na mięso gulaszowe z indyka w sosie śmietanowo-jogurtowym z warzywami

  1. Mięso gulaszowe z indyka przygotowujemy, myjąc je i krojąc większe kawałki na pół. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron.
  2. Przekładamy obsmażone mięso do większego naczynia i podlewamy wodą do połowy.
  3. Por i pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, a marchewkę trzemy na grubych oczkach. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę i pora, a następnie przekładamy je na mięso.
  4. Tak samo postępujemy z marchewką i pieczarkami.
  5. Dodajemy kostkę rosołową i dusimy całość około 50 minut.
  6. Śmietanę mieszamy z jogurtem i mąką, doprawiamy pieprzem, a następnie wlewamy do mięsa z warzywami.
  7. Dusimy wszystko jeszcze około 10 minut.

Mięso gulaszowe z indyka – dodatkowe informacje

Zamiast mięsa gulaszowego możemy użyć fileta z indyka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mięso mielone po meksykańsku
Następny przepis: Mięso marynowane na grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode