Mięso gulaszowe z indyka w sosie smietanowo – jogurtowym z warzywami
Spróbuj mięsa gulaszowego z indyka w sosie śmietanowo-jogurtowym z warzywami, jednego z mniej znanych, ale niewątpliwie pysznych sposobów przyrządzenia indyka. To danie, które wprowadzi do Twojej kuchni świeżość i zdrowe odżywianie, inspirując do poszukiwania nowych smaków. Kombinacja mięsa z indyka, wyjątkowo aromatycznego sosu śmietanowo-jogurtowego i kolorowych warzyw tworzy doskonały balans smaków i kolorów na talerzu. Ta propozycja stanowi idealny pomysł na familię, której nie da się łatwo zapomnieć. Zainspiruj się naszymi przepisami na mięso gulaszowe z indyka i zaskocz bliskich nowym, zdrowym daniem.
admin
Składniki:
- Ok 1,5 kg mięsa z indyka do gulaszu
- 1 por
- 1 duża marchewka
- 1 duża czerwona cebula
- 8 pieczarek
- śmietana 18%
- pół małego jogurtu naturalnego
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
Przepis na mięso gulaszowe z indyka w sosie śmietanowo-jogurtowym z warzywami
- Mięso gulaszowe z indyka przygotowujemy, myjąc je i krojąc większe kawałki na pół. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni z obu stron.
- Przekładamy obsmażone mięso do większego naczynia i podlewamy wodą do połowy.
- Por i pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, a marchewkę trzemy na grubych oczkach. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę i pora, a następnie przekładamy je na mięso.
- Tak samo postępujemy z marchewką i pieczarkami.
- Dodajemy kostkę rosołową i dusimy całość około 50 minut.
- Śmietanę mieszamy z jogurtem i mąką, doprawiamy pieprzem, a następnie wlewamy do mięsa z warzywami.
- Dusimy wszystko jeszcze około 10 minut.
Mięso gulaszowe z indyka – dodatkowe informacje
Zamiast mięsa gulaszowego możemy użyć fileta z indyka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mięso mielone po meksykańsku
Następny przepis: Mięso marynowane na grilla