Mięsny jeż

Mięsny jeż

Przedstawiamy przepis na niecodzienną potrawę – mięsny jeż. Ten oryginalny sposób przygotowania mięsa z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika kulinarnych eksperymentów. Przygotowany na bazie, jak można się domyślać, mięsa z jeża, ten przysmak cieszy się popularnością w niektórych regionach świata. Mięsny jeż to przepis, który zaskakuje nie tylko swoją nazwą, ale przede wszystkim smakiem. Wyrazisty i pełny szlachetnych aromatów, zachwyci każdego, kto jest otwarty na nowe doznania kulinarne. Czy jesteś gotowy na tę niespodziankę ze świata kulinariów? Odkryj z nami kulinarne możliwości mięsa z jeża.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 jajka ugotowane
  • 2 jajka surowe
  • sól, pieprz
  • pęczek zielonej pietruszki
  • Dekoracja:
  • cienkie kabanosy drobiowe
  • 4 orzechy włoskie
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 oliwka czarna

Mięsny jeż – jak zrobić?

  1. Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić. Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić.
  2. Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części. Z dwóch części mięsa i 2 gotowanych jajek uformować jednego jeża. Drugiego jeża uformować z jednego jajka i pozostałej części mięsa. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut.
  3. Upieczone jeże położyć na półmisku i udekorować. Z ćwiartek orzechów zrobić nogi, z ziela angielskiego i plastra oliwki oczy, a nos z goździków. Igły – pocięte kabanosy powtykać w tułów jeża.

Mięsny jeż – dodatkowe informacje

Zamiast dwóch można zrobić trzy jednakowe jeże.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mięsne kule jak kłębek włóczki
Następny przepis: Mięso mielone po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode