Mięsny jeż
Przedstawiamy przepis na niecodzienną potrawę – mięsny jeż. Ten oryginalny sposób przygotowania mięsa z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika kulinarnych eksperymentów. Przygotowany na bazie, jak można się domyślać, mięsa z jeża, ten przysmak cieszy się popularnością w niektórych regionach świata. Mięsny jeż to przepis, który zaskakuje nie tylko swoją nazwą, ale przede wszystkim smakiem. Wyrazisty i pełny szlachetnych aromatów, zachwyci każdego, kto jest otwarty na nowe doznania kulinarne. Czy jesteś gotowy na tę niespodziankę ze świata kulinariów? Odkryj z nami kulinarne możliwości mięsa z jeża.
admin
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 bułka kajzerka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 jajka ugotowane
- 2 jajka surowe
- sól, pieprz
- pęczek zielonej pietruszki
- Dekoracja:
- cienkie kabanosy drobiowe
- 4 orzechy włoskie
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 oliwka czarna
Mięsny jeż – jak zrobić?
- Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić. Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić.
- Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części. Z dwóch części mięsa i 2 gotowanych jajek uformować jednego jeża. Drugiego jeża uformować z jednego jajka i pozostałej części mięsa. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 40 minut.
- Upieczone jeże położyć na półmisku i udekorować. Z ćwiartek orzechów zrobić nogi, z ziela angielskiego i plastra oliwki oczy, a nos z goździków. Igły – pocięte kabanosy powtykać w tułów jeża.
Mięsny jeż – dodatkowe informacje
Zamiast dwóch można zrobić trzy jednakowe jeże.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mięsne kule jak kłębek włóczki
Następny przepis: Mięso mielone po meksykańsku