Mielony Inaczej

Mielony Inaczej

Przepis na klasycznego, domowego kotleta mielonego jest nieodłącznym elementem polskiego menu. Pomimo swej popularności, warto czasem pozwolić sobie na nieco odmiany, nie tracąc przy tym, charakterystycznego dla niego smaku. Nasz przepis „Mielony Inaczej” to idealne danie na obiad dla tych, którzy doceniają oryginalne połączenie tradycji z nowoczesnością. Wystarczy kilka prostych składników, trochę odwagi w ich łączeniu i gotowe, niecodzienne danie zaskoczy swoją wyjątkową kompozycją smaku. Dzięki temu przepisowi, pokochasz spróbować klasycznych dań w niekoniecznie klasycznej odsłonie.

Składniki:

  • 10 sztuk
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g kabaczka
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 średnia marchewka
  • szczypiorek
  • pół małej cebulki
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • mąka do obtoczenia przed smażeniem
  • olej do smażenia

Mielony inaczej – jak zrobić?

  1. Mielony inaczej.
    1.
    Mięso mielone wrzucić do miski,zetrzeć na tarce cebulę,wbić jajko,dodać sól i pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy do mielonego,posiekany szczypiorek i natkę pietruszki,ugotowany ryż,obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę,oraz startego kabaczka i odciśniętego z nadmiaru soku(kabaczka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,posolić i odstawić na 10 min.żeby puścił sok).
  2. Mielony inaczej.
    2.
    Mięso wyrobić ręką,następnie ręce zwilżyć pod bieżącym strumieniem wody i formować średnie klopsiki,obtoczyć w mące i smażyć na średnim ogniu,
  3. Mielony inaczej.
    3.
    na patelni z olejem,podawać z ulubionymi dodatkami.
  4. Mielony inaczej.
    4.
    U mnie z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i zieloną fasolką.

Mielony Inaczej – dodatkowe informacje

Do mielonego można wmieszać swoje ulubione dodatki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mielonka z galaretką
Następny przepis: Mięsna zapiekanka z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode