Mielony Inaczej
Przepis na klasycznego, domowego kotleta mielonego jest nieodłącznym elementem polskiego menu. Pomimo swej popularności, warto czasem pozwolić sobie na nieco odmiany, nie tracąc przy tym, charakterystycznego dla niego smaku. Nasz przepis „Mielony Inaczej” to idealne danie na obiad dla tych, którzy doceniają oryginalne połączenie tradycji z nowoczesnością. Wystarczy kilka prostych składników, trochę odwagi w ich łączeniu i gotowe, niecodzienne danie zaskoczy swoją wyjątkową kompozycją smaku. Dzięki temu przepisowi, pokochasz spróbować klasycznych dań w niekoniecznie klasycznej odsłonie.
admin
Składniki:
- 10 sztuk
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g kabaczka
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 średnia marchewka
- szczypiorek
- pół małej cebulki
- 1 jajko
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- ulubione przyprawy do mielonego
- mąka do obtoczenia przed smażeniem
- olej do smażenia
Mielony inaczej – jak zrobić?
-
1.
Mięso mielone wrzucić do miski,zetrzeć na tarce cebulę,wbić jajko,dodać sól i pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy do mielonego,posiekany szczypiorek i natkę pietruszki,ugotowany ryż,obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę,oraz startego kabaczka i odciśniętego z nadmiaru soku(kabaczka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami,posolić i odstawić na 10 min.żeby puścił sok). -
2.
Mięso wyrobić ręką,następnie ręce zwilżyć pod bieżącym strumieniem wody i formować średnie klopsiki,obtoczyć w mące i smażyć na średnim ogniu, -
3.
na patelni z olejem,podawać z ulubionymi dodatkami. -
4.
U mnie z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i zieloną fasolką.
Mielony Inaczej – dodatkowe informacje
Do mielonego można wmieszać swoje ulubione dodatki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mielonka z galaretką
Następny przepis: Mięsna zapiekanka z warzywami