Mielone z ogórkiem konserwowym
Kotlety mielone z ogórkiem konserwowym to doskonała odmiana tradycyjnych polskich kotletów mielonych. Jest to wyjątkowo smakowity posiłek, w którym mięso mieści się w niespodziewanej, lecz niezwykle smacznej symbiozie z konserwowym ogórkiem. Kwaśny ogórek idealnie kontrastuje ze słodyczą mięsa, dodając mu lekkości i oryginalności. Dzięki temu połączeniu, kotlety mielone z ogórkiem konserwowym stanowią świetne rozwiązanie na obiad czy kolację, zarówno na codzień, jak i na specjalne okazje. Nawet jeżeli nie jesteś wielkim miłośnikiem ogórków konserwowych, przekonasz się, że w tym przepisie potrafią one zaskoczyć.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag mielonej łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula szalotka (ok. 5 dag)
- 1 jajko
- 2 małe ogórki konserwowe (ok. 7 dag)
- 3 łyżki zimnej wody
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Mielone z ogórkiem konserwowym – jak zrobić?
- Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
- Do mięsa dodajemy najpierw cebulę i jajko, mieszamy, wlewamy 3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 płaskie łyżki bułki tartej, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone ogórki, odsączone z nadmiaru soku. Mieszamy.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Mielone z ogórkiem konserwowym – dodatkowe informacje
Szalotkę można zastąpić zwykłą cebulą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mielone z mortadeli z cebulką i czosnkiem
Następny przepis: MIELONKA Z SZYNKOWARA