Mielone z ogórkiem konserwowym

Mielone z ogórkiem konserwowym

Kotlety mielone z ogórkiem konserwowym to doskonała odmiana tradycyjnych polskich kotletów mielonych. Jest to wyjątkowo smakowity posiłek, w którym mięso mieści się w niespodziewanej, lecz niezwykle smacznej symbiozie z konserwowym ogórkiem. Kwaśny ogórek idealnie kontrastuje ze słodyczą mięsa, dodając mu lekkości i oryginalności. Dzięki temu połączeniu, kotlety mielone z ogórkiem konserwowym stanowią świetne rozwiązanie na obiad czy kolację, zarówno na codzień, jak i na specjalne okazje. Nawet jeżeli nie jesteś wielkim miłośnikiem ogórków konserwowych, przekonasz się, że w tym przepisie potrafią one zaskoczyć.

Składniki:

  • 40 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula szalotka (ok. 5 dag)
  • 1 jajko
  • 2 małe ogórki konserwowe (ok. 7 dag)
  • 3 łyżki zimnej wody
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Mielone z ogórkiem konserwowym – jak zrobić?

  1. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
  2. Do mięsa dodajemy najpierw cebulę i jajko, mieszamy, wlewamy 3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy aż mięso wchłonie wodę. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3 płaskie łyżki bułki tartej, mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone ogórki, odsączone z nadmiaru soku. Mieszamy.
  3. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.

Mielone z ogórkiem konserwowym – dodatkowe informacje

Szalotkę można zastąpić zwykłą cebulą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mielone z mortadeli z cebulką i czosnkiem
Następny przepis: MIELONKA Z SZYNKOWARA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode