Mielone w otrębach
Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, a ten przepis na mielone w otrębach to ich zdrowsza i równie smaczna wersja. Dodatek otrębów długo utrzymuje uczucie sytości, a przy tym jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu. Kotlety mielone z otrębami to danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i osobom prowadzącym zdrowy styl życia. Chociaż sposób przygotowania jest nieco inny, to smak jest równie kuszący, co w tradycyjnej wersji. Spróbuj zrobić coś nieco innego i delektuj się pyszną potrawą, która doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- mała cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki otrąb owsianych + do obtoczenia
- 1/3 szklanki wody
- sól czosnkowa
- pieprz
- olej do smażenia
Mielone w otrębach – jak zrobić?
- Mięso wkładamy do miski, dodajemy startą na drobnej tartce cebulę, jajko, otręby, wodę i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy owalne kotlety, obtaczamy w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Przekładamy kotlety do rondelka, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 5-7 minut.
- Podajemy kotlety z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym.
Mielone w otrębach – dodatkowe informacje
Zamiast otrębów owsianych możemy użyć np.pszennych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mielone na patyku z grilla
Następny przepis: Mielone z mortadeli z cebulką i czosnkiem