Mielone w otrębach

Mielone w otrębach

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, a ten przepis na mielone w otrębach to ich zdrowsza i równie smaczna wersja. Dodatek otrębów długo utrzymuje uczucie sytości, a przy tym jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu. Kotlety mielone z otrębami to danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i osobom prowadzącym zdrowy styl życia. Chociaż sposób przygotowania jest nieco inny, to smak jest równie kuszący, co w tradycyjnej wersji. Spróbuj zrobić coś nieco innego i delektuj się pyszną potrawą, która doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb owsianych + do obtoczenia
  • 1/3 szklanki wody
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • olej do smażenia

Mielone w otrębach – jak zrobić?

  1. Mięso wkładamy do miski, dodajemy startą na drobnej tartce cebulę, jajko, otręby, wodę i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy owalne kotlety, obtaczamy w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  2. Przekładamy kotlety do rondelka, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 5-7 minut.
  3. Podajemy kotlety z ziemniakami i ogórkiem kwaszonym.

Mielone w otrębach – dodatkowe informacje

Zamiast otrębów owsianych możemy użyć np.pszennych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mielone na patyku z grilla
Następny przepis: Mielone z mortadeli z cebulką i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode