MIELONA, PEKLOWANA PIECZEŃ DROBIOWO WIEPRZOWA
Dzisiaj zapraszamy Was do odkrycia niezwykłej techniki kulinarnych mistrzów – peklowania mięsa drobiowego. Przepis, który prezentujemy, to wykwintna mielona, peklowana pieczeń drobiowo-wieprzowa. To propozycja dla gastronomów, szukających nowych smaków – eleganckie połączenie mięsa drobiowego i wieprzowego, zbalansowane idealnie dzięki procesowi peklowania. Pęklowanie zwiększa smakowość, złożoność aromatu oraz doskonale łączy składniki w jedną, harmonijną całość. To peklowana przygoda dla podniebienia, która dostarczy nie tylko satysfakcji ze smaku, ale także z przyjemności samodzielnego przyrządzania tej wykwintnej potrawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2,20 kg mięsa z kurczaka bez skóry i kości
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 50 dkg boczku wędzonego
- 4 dkg soli peklowej
- 150 ml ostudzonej wody z 1 łyżeczką cukru
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki żelatyny
- pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
- papier do pieczenia
Mielona, peklowana pieczeń drobiowo-wieprzowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mięso drobiowe i wieprzowe (oprócz boczku) zmielić w maszynce na dużych oczkach. Dodać sól peklową i wodę z cukrem. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać czosnek, żelatynę, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz i dokładnie wyrobić mięso ręką.
- Mięso podzielić na 5 porcji i uformować wałki. Każdą porcję ułożyć na przygotowanym papierze do pieczenia, ściśle zawinąć jak roladę, a końce związać sznurkiem (na cukierka).
- Na brytfankę wlać szklankę wody i ułożyć zapakowane pieczenie. W trakcie pieczenia, może zachodzić konieczność uzupełnienia wody.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Po upieczeniu pieczeń należy pokroić na porcje i podawać jako danie obiadowe z ziemniaczkami, sosem chrzanowym i surówką.
MIELONA, PEKLOWANA PIECZEŃ DROBIOWO WIEPRZOWA – dodatkowe informacje
Pieczeń można też podawać jako przystawkę z ćwikłą, lub na zimno jako wędlinę z pieczywem. Czas przygotowania potrawy nie obejmuje marynowania (czas trzymania mięsa w lodówce).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Miękkie pierniki z lukrem królewskim
Następny przepis: Mielone kotleciki drobiowe