MIELONA, PEKLOWANA PIECZEŃ DROBIOWO WIEPRZOWA

MIELONA, PEKLOWANA PIECZEŃ DROBIOWO WIEPRZOWA

Dzisiaj zapraszamy Was do odkrycia niezwykłej techniki kulinarnych mistrzów – peklowania mięsa drobiowego. Przepis, który prezentujemy, to wykwintna mielona, peklowana pieczeń drobiowo-wieprzowa. To propozycja dla gastronomów, szukających nowych smaków – eleganckie połączenie mięsa drobiowego i wieprzowego, zbalansowane idealnie dzięki procesowi peklowania. Pęklowanie zwiększa smakowość, złożoność aromatu oraz doskonale łączy składniki w jedną, harmonijną całość. To peklowana przygoda dla podniebienia, która dostarczy nie tylko satysfakcji ze smaku, ale także z przyjemności samodzielnego przyrządzania tej wykwintnej potrawy.

Składniki:

  • 2,20 kg mięsa z kurczaka bez skóry i kości
  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 50 dkg boczku wędzonego
  • 4 dkg soli peklowej
  • 150 ml ostudzonej wody z 1 łyżeczką cukru
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki żelatyny
  • pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
  • papier do pieczenia

Mielona, peklowana pieczeń drobiowo-wieprzowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso drobiowe i wieprzowe (oprócz boczku) zmielić w maszynce na dużych oczkach. Dodać sól peklową i wodę z cukrem. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia, przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać czosnek, żelatynę, zioła prowansalskie, majeranek, pieprz i dokładnie wyrobić mięso ręką.
  3. Mięso podzielić na 5 porcji i uformować wałki. Każdą porcję ułożyć na przygotowanym papierze do pieczenia, ściśle zawinąć jak roladę, a końce związać sznurkiem (na cukierka).
  4. Na brytfankę wlać szklankę wody i ułożyć zapakowane pieczenie. W trakcie pieczenia, może zachodzić konieczność uzupełnienia wody.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godziny. Po upieczeniu pieczeń należy pokroić na porcje i podawać jako danie obiadowe z ziemniaczkami, sosem chrzanowym i surówką.

MIELONA, PEKLOWANA PIECZEŃ DROBIOWO WIEPRZOWA – dodatkowe informacje

Pieczeń można też podawać jako przystawkę z ćwikłą, lub na zimno jako wędlinę z pieczywem. Czas przygotowania potrawy nie obejmuje marynowania (czas trzymania mięsa w lodówce).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Miękkie pierniki z lukrem królewskim
Następny przepis: Mielone kotleciki drobiowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode