mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków

mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków

Prezentujemy przepis na mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków. Ta wariacja na temat tradycyjnego daniu to doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują alternatyw dla ziemniaczanych wersji. Knedle z truskawkami bez ziemniaków są lekkie, puszyste i pełne owoców, idealne na letni deser. To dań, które zachwyci miłośników klasyki, zaskoczonych nietypowym podejściem do tematu. Dzięki temu przepisowi, knedle bez ziemniaków nabierają nowego smaku i konsystencji, a możliwości ich podania są niemal nieograniczone.

Składniki:

  • CIASTO
  • 500ml mleka 2%
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • NADZIENIE i SOS
  • 400g borówek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki śmietany
  • 0,5 szklanki mleka

Mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków – jak zrobić?

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko oraz dajemy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 szklanki mąki i mieszamy aż powstanie coś na kształt ciasta na ptysie.
  2. Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy truskawkami (truskawki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do truskawek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos. Knedle gotujemy aż do wypłynięcia. I gotowe 🙂 Są rewelacyjne, mięciutkie i szybkie, polecam gorąco 🙂

Słowa kluczowe: knedle z truskawkami bez ziemniaków, knedle bez ziemniaków, knedle bez ziemniaków

mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków – dodatkowe informacje

Do knedli można dodać dowolne nadzienie-ser, truskawki, śliwki czy pieczarki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie
Następny przepis: Miękka waniliowa babka budyniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode