mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków
Prezentujemy przepis na mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków. Ta wariacja na temat tradycyjnego daniu to doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują alternatyw dla ziemniaczanych wersji. Knedle z truskawkami bez ziemniaków są lekkie, puszyste i pełne owoców, idealne na letni deser. To dań, które zachwyci miłośników klasyki, zaskoczonych nietypowym podejściem do tematu. Dzięki temu przepisowi, knedle bez ziemniaków nabierają nowego smaku i konsystencji, a możliwości ich podania są niemal nieograniczone.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO
- 500ml mleka 2%
- 2 łyżki masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 żółtka
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- NADZIENIE i SOS
- 400g borówek
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki śmietany
- 0,5 szklanki mleka
Mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków – jak zrobić?
- Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Do garnka wlewamy mleko oraz dajemy masło. Gdy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 szklanki mąki i mieszamy aż powstanie coś na kształt ciasta na ptysie.
- Ciasto studzimy 10 minut , wbijamy żółtka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto, jak się klei dodajemy maki pszennej. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Dzielimy je na małe kawałki, nadziewamy truskawkami (truskawki należy wymieszać z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym) do truskawek, które zostały dajemy łyżkę cukru oraz mleko i śmietanę i blendujemy na gładki sos. Knedle gotujemy aż do wypłynięcia. I gotowe 🙂 Są rewelacyjne, mięciutkie i szybkie, polecam gorąco 🙂
Słowa kluczowe: knedle z truskawkami bez ziemniaków, knedle bez ziemniaków, knedle bez ziemniaków
mięciutkie knedle z ciasta parzonego-bez ziemniaków – dodatkowe informacje
Do knedli można dodać dowolne nadzienie-ser, truskawki, śliwki czy pieczarki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mięciutkie nadziewane pierniczki w czekoladzie
Następny przepis: Miękka waniliowa babka budyniowa