Michaś
Ciesz się smakiem domowej roboty tortu „Michaś” – nazwanego na cześć jego twórcy. Ten pyszny deser sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania, zadowalając nawet najbardziej wybredne podniebienia. Receptura tortu „Michaś” jest niezwykle prosta i nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnych. Najważniejszym dla jego smaku jest jakość składników, wszystko pochodzi ze sprawdzonych źródeł i gwarantuje najwyższy poziom smaku. Serwując ten tort, masz pewność, że dostarczasz swoim gościom prawdziwej uczty dla podniebienia. Rozpocznij przygodę z wypiekami i zaszalej kreatywnie dekorując własnego „Michasia” na swoje zachcianki. Wszystko zgodnie z zasadą, że jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale i piękne!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka amoniaku
- 300 g margaryny
- 3 galaretki (2 czerwone, 1 jasna)
- Śmietanka Śnieżka w torebce
- 2 łyżki kakao
- szklanka orzechów posiekanych
Michaś – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami, dodać mąkę i amoniak, na końcu pianę z białek, wymieszać i podzielić ciasto na 3 części. -
2.
1 ciasto białe
2 ciasto kakaowe ( 2 łyżki kakao )
3 ciasto orzechowe (3/4 szklanki orzechów) -
3.
Po upieczeniu smarujemy biały placek powidłem, dwie galaretki rozpuszczamy w 2 1/2 szklanki wody, tężejące wlewamy na powidło, można położyć owoce np.banany. Następnie przekładamy ciasto orzechowe, śmietankę śnieżkę miksujemy w 1 szklance zimnego mleka i dodajemy tężejącą jasną galaretkę ( rozpuszczoną w 1 szklance wody) wylewamy całość na ciasto orzechowe, przekładamy na to placek kakaowy, polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami.
Michaś – dodatkowe informacje
Placki pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MIĘCIUTKI CHLEB na MLEKU
Następny przepis: Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy