Meksykanskie Quesadillas z miesem i warzywami

Meksykanskie Quesadillas z miesem i warzywami

Zanurz się w ekscytującym smaku kuchni meksykańskiej z naszym przepisem na Quesadillas z mięsem i warzywami. Wykorzystując tradycyjną hiszpańską tortillę jako podstawę, ten kolorowy i soczysty przysmak będzie prawdziwym hitem każdej domowej imprezy. Bogaty w warzywa i smakowite kawałki mięsa, zapewnia idealne połączenie składników. Quesadillas to kwestia smaku – podkreślą to wszyscy, którzy próbowali tego niezwykle satysfakcjonującego dania z serca Meksyku. Pożądaną teksturę i smak zapewnią dobrze dobrane składniki. Czy jesteś gotowy na meksykańską przygodę culinariów? Jeśli tak, przygotuj się na wypróbowanie naszego przepisu!

Składniki:

  • Składniki na 6 dużych tortilli – około 16 kawałków (czyli na około 4 osoby)
  • Jedna duża cebula, pokrojona w kostkę
  • Jedna duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • Około 350g mięsa mielonego wołowego
  • Dwa ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno posiekane
  • 200g czerwonej fasoli, oplukanej
  • 200g kukurydzy z puszki
  • Połowa łyżeczki suszonych płatków chili lub łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • Łyżeczka mielonej kolendry
  • Łyżeczka mielonego kuminu
  • Czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz, cukier, tabasco do smaku
  • Około 200g żółtego, dobrze topiącego się sera, na przykład Gouda
  • Duże pszenne lub kukurydziane tortille (kwestia smaku)
  • Odrobina oleju do smażenia
  • Dodatkowo podaję tortille ze salsą pomidorową z pomidorków cherry, czerwonej cebuli, chili, oliwy i soku z limonki – doprawiam solą i pieprzem

Meksykanskie quesadillas z miesem i warzywami – jak zrobić?

  1. 1.

    Na gorącą patelnię wrzucamy mięso mielone i rumienimy na złoto-brązowo.

    Kiedy mięso jest zrumienione, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę i dobrze mieszamy. Smażymy około 2-3 minut i dodajemy pokolei wszystkie przyprawy: słodką paprykę, płatki chili, oregano, sól, pieprz, kumin, mieloną kolendrę. Ewentualnie możemy dodatkowo doprawić tabasco. Wysmażamy z przypraw surowość – około 1 minuta na dużym ogniu.

    Po owej minucie zmniejszamy ogień do średniego, dodajemy fasolę oraz kukurydzę i przecier. Mieszamy dobrze i dodajemy około 100 ml wody. Pozwalamy, by całość podusiła się około 15 minut, a farsz zgęstnieje lekko i smaki dobrze się połączyły.

    Po 15 minutach sprawdzamy doprawienie farszu na sól, pieprz, tabasco, cukier (czasami całość może być troszkę kwaśna poprzez koncentrat). Odstawiamy w miseczce na boku, do przestygnięcia.

    Patelnię myjemy i dobrze suszymy. Po kilku minutach, kiedy farsz jest odrobinę chłodniejszy, możemy przystąpić do ostatniego kroku. Nagrzewamy patelnię (mały ogień) i dodajemy około łyżeczki oleju, rozprowadzamy go równomiernie. Tortillę kładziemy przed sobą i wysypujemy trochę żółtego, startego sera na jedną połowę placka. Na to wykładamy farsz – około 2-3 łyżek, nie za dużo, następnie znowu posypujemy serem i składamy tortillę na pół, lekko dociskamy połowę, której nie smarowalismy farszem. Przekładamy delikatnie na patelnię. Smażymy na małym ogniu, około 2-3 minuty z każdej strony, aż ser się rozpuści a tortilla się zezłoci. Uważamy, czy nie przypieka się za bardzo. Można lekko dociskać szpatułką. Następnie odwracamy i powtarzamy proces.

    Kiedy tortilla jest upieczona z obydwu stron, przekładamy ją na talerz i kroimy w trójkąty ostrym nożem lub nożem do pizzy. Serwujemy na ciepło.

Ja lubię podawać te quesadillas z salsą pomidorową, którą robię z pomidorków cherry, krojonych na pół, polanych oliwą, sokiem z limonki, z dodatkiem czerwonej cebuli, płatków chili, soli, pieprzu i odrobinki suszonej natki kolendry.

Pysznym dodatkiem quesadillas jest także guacamole, kwaśna śmietana lub sos barbecue. Smacznego!

Meksykańskie Quesadillas z mięsem i warzywami – dodatkowe informacje

Porady:
1) Nie nakładaj zbyt dużo farszu do tortilli, łatwiej przewraca się na drugą stronę na patelni, gdy nie jest zbyt „przeładowana”.

2) Pilnuj, gdy podsmażasz tortille na patelni, dość szybko się rumieniają, więc lepiej podsmażyć na małym ogniu, by ser miał szansę dobrze się rozpuszczać.

3) Kombinuj z farszem. Ja użyłam wołowiny, ale można użyć mielonego indyka czy kurczaka dla mniej kalorycznej wersji. Można również zrobić wersję wegetariańską z samą fasolą.

4) Dla efektu „wow”, podaj quesadillas z ćwiartkami limonek lub cytryny, natką kolendry i różnymi dodatkami jak salsa, guacamole, kwaśna śmietana.

5) Pyszny lunch lub obiad z dodatkiem sałatki – idealna przekąska na przyjęcia! Polecam 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Meksykańskie danie jednogarnkowe
Następny przepis: Empanadas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode