Meksykański garnek

Meksykański garnek

Meksykański garnek to aromatyczne danie, które łączy w sobie mnóstwo kolorów i smaków charakterystycznych dla kuchni z Ameryki Środkowej. Przepis bazuje na różnych bakaliach, warzywach, mięsie i przyprawach. Używamy kostek mięsa wołowego, ryżu, fasoli, kukurydzy, pomidorów, cebuli, czosnku i różnych przypraw takich jak chili, kumin czy oregano. Dzięki temu danie zyskuje pikantny, wyrazisty smak. Najważniejsze jest, że wszystkie składniki gotujemy razem w jednym garnku, co pozwala im dokładnie się przegryźć i stworzyć niepowtarzalną harmonię smaku. Meksykański garnek to idealny pomysł na ciepły, sycący obiad w towarzystwie rodziny lub przyjaciół.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • ok. 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 6 pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebuli
  • 1 puszka pomidorów
  • ok. 2-3 łyżeczek soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia

Meksykański garnek – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka.
  2. Fasolkę szparagową pokroić na ok. 3 cm kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
  3. Paprykę pokroić w paski, razem z marchewką posmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kurczaka.
  4. Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka.
  5. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
  6. Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
  7. Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15 minut.
  8. Podawać z ryżem.

Meksykański garnek – dodatkowe informacje

Do dania można użyć mrożonych warzyw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Meksykańska zupa z kukurydzy
Następny przepis: Meksykańskie danie jednogarnkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode