Meksykański garnek
Meksykański garnek to aromatyczne danie, które łączy w sobie mnóstwo kolorów i smaków charakterystycznych dla kuchni z Ameryki Środkowej. Przepis bazuje na różnych bakaliach, warzywach, mięsie i przyprawach. Używamy kostek mięsa wołowego, ryżu, fasoli, kukurydzy, pomidorów, cebuli, czosnku i różnych przypraw takich jak chili, kumin czy oregano. Dzięki temu danie zyskuje pikantny, wyrazisty smak. Najważniejsze jest, że wszystkie składniki gotujemy razem w jednym garnku, co pozwala im dokładnie się przegryźć i stworzyć niepowtarzalną harmonię smaku. Meksykański garnek to idealny pomysł na ciepły, sycący obiad w towarzystwie rodziny lub przyjaciół.
admin
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża marchewka
- ok. 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 6 pieczarek
- 1 średniej wielkości cebuli
- 1 puszka pomidorów
- ok. 2-3 łyżeczek soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki majeranku
- olej do smażenia
Meksykański garnek – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka.
- Fasolkę szparagową pokroić na ok. 3 cm kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
- Paprykę pokroić w paski, razem z marchewką posmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kurczaka.
- Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka.
- Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
- Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
- Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15 minut.
- Podawać z ryżem.
Meksykański garnek – dodatkowe informacje
Do dania można użyć mrożonych warzyw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Meksykańska zupa z kukurydzy
Następny przepis: Meksykańskie danie jednogarnkowe