Meksykańska tortilla
Składniki:
- – 8 placków tortilli
- – 3 pomidory
- – 3 ogórki kiszone
- – 1 czerwona papryka
- – pół dużej kapusty pekińskiej
- – duża podwójna pierś z kurczaka
- – duży jogurt naturalny
- – 4 łyżki majonezu
- – sól
- – pieprz
- – 4-5 ząbków czosnku
- – czosnek granulowany
- – zioła prowansalskie
- – bazylia
- – papryka ostra
- – cały sos tzatziki (ja użyłam firmy Prymat)
- – przyprawa do gyrosa
- – oliwa lub olej
Meksykańska tortilla – jak zrobić?
-
1.
Sos:
W misce rozrabiamy 400ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę,cały sos tzatziki, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię oraz paprykę. Całość porządnie mieszamy i wstawiamy do lodówki
-
2.
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa w/g własnego smaku. Smażymy na małym ogniu
-
3.
W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę . Wrzucamy do dużej miski i zalewamy gotowym sosem czosnkowym ( rozrobionym w/g przepisu na opakowaniu). Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.
-
4.
Na patelni podgrzewamy placki tortilli po czym smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy warzywa w sałatce i mięso usmażone na patelni. Całość raz jeszcze możemy polać sosem. Całość zwijamy i gotowe.
Sposób przygotowania tortilli meksykańskiej:
1. Sos:
W misce rozrabiamy 400ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę,cały sos tzatziki, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię oraz paprykę. Całość porządnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa w/g własnego smaku. Smażymy na małym ogniu.
3. W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do dużej miski i zalewamy gotowym sosem czosnkowym ( rozrobionym w/g przepisu na opakowaniu). Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.
4. Na patelni podgrzewamy placki tortilli po czym smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy warzywa w sałatce i mięso usmażone na patelni. Całość raz jeszcze możemy polać sosem. Całość zwijamy i gotowe.
Meksykańska tortilla – dodatkowe informacje
Do sałatki możemy wykorzystać każdy rodzaj ogórków, kolor papryki
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mega porzeczkowy tort urodzinowy
Następny przepis: Meksykańska zupa z kukurydzy