Meksykańska tortilla

Meksykańska tortilla

Zaskocz swoich gości i przygotuj na kolację smakowite meksykańskie tortille, które roztoczą przed was egzotyczną atmosferę Północnej Ameryki. Niezrównane połączenie aromatów i tekstur dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnej przygody. Składniki do ich przygotowania są łatwo dostępne – wszystkie niezbędne produkty znajdziesz w supermarkecie Biedronka. Meksykańska tortilla to świetny pomysł na sycący obiad lub lekki lunch. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli nie tylko miłośników kuchni meksykańskiej. Złóż tortillę według własnego uznania, dodając ulubione dodatki – nie zapomnij o sojowo-czosnkowej salsie, która doda całości wyrazistego charakteru.

Składniki:

  • – 8 placków tortilli
  • – 3 pomidory
  • – 3 ogórki kiszone
  • – 1 czerwona papryka
  • – pół dużej kapusty pekińskiej
  • – duża podwójna pierś z kurczaka
  • – duży jogurt naturalny
  • – 4 łyżki majonezu
  • – sól
  • – pieprz
  • – 4-5 ząbków czosnku
  • – czosnek granulowany
  • – zioła prowansalskie
  • – bazylia
  • – papryka ostra
  • – cały sos tzatziki (ja użyłam firmy Prymat)
  • – przyprawa do gyrosa
  • – oliwa lub olej

Meksykańska tortilla – jak zrobić?

  1. 1.

    Sos:

    W misce rozrabiamy 400ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę,cały sos tzatziki, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię oraz paprykę. Całość porządnie mieszamy i wstawiamy do lodówki

  2. 2.

    Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa w/g własnego smaku. Smażymy na małym ogniu

  3. 3.

    W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę . Wrzucamy do dużej miski i zalewamy gotowym sosem czosnkowym ( rozrobionym w/g przepisu na opakowaniu). Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.

  4. 4.

    Na patelni podgrzewamy placki tortilli po czym smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy warzywa w sałatce i mięso usmażone na patelni. Całość raz jeszcze możemy polać sosem. Całość zwijamy i gotowe.

Sposób przygotowania tortilli meksykańskiej:

1. Sos:

W misce rozrabiamy 400ml jogurtu naturalnego, 4 łyżki majonezu, dodajemy ząbki czosnku wyciśnięte przez wyciskarkę,cały sos tzatziki, sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię oraz paprykę. Całość porządnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.

2. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , wrzucamy pokrojonego kurczaka i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa w/g własnego smaku. Smażymy na małym ogniu.

3. W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę.

Wrzucamy do dużej miski i zalewamy gotowym sosem czosnkowym ( rozrobionym w/g przepisu na opakowaniu). Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki.

4. Na patelni podgrzewamy placki tortilli po czym smarujemy sosem czosnkowym, dodajemy warzywa w sałatce i mięso usmażone na patelni. Całość raz jeszcze możemy polać sosem. Całość zwijamy i gotowe.

Meksykańska tortilla – dodatkowe informacje

Do sałatki możemy wykorzystać każdy rodzaj ogórków, kolor papryki


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mega porzeczkowy tort urodzinowy
Następny przepis: Meksykańska zupa z kukurydzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode