Mega kalarepa faszerowana

Mega kalarepa faszerowana

Zapraszamy do przygotowania niesamowitego dania, które w sam raz dla miłośników roślinnych przysmaków – Mega kalarepy faszerowanej. Ten smaczny oraz kreatywny przepis doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju okazjach. Wykorzystując oryginalne warzywa, jakim jest kalarepa, możemy stworzyć potrawę pełną aromatów i bogatą w składniki odżywcze. Faszerowana kalarepka to doskonałe danie główne, które z pewnością zaskoczy niejednego gościa. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zadowoli zarówno naszych bliskich, jak i nas samych. Nie ważne, czy jesteś miłośnikiem kuchni wegańskiej, czy tradycyjnej- ten przepis jest dla ciebie!

Składniki:

  • 1 duża kalarepa
  • 10 dag mielonego mięsa z indyka
  • 3 dag ryżu
  • 1/2 szklanki posiekanego koperku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej dymki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
  • maggi
  • mielony pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki wody
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego

Mega kalarepa faszerowana – jak zrobić?

  1. Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto. Pomidorki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki a miąższ pokroić w kostkę (połowę odłożyć do dekoracji). Wymieszać mięso, ryż, cebulę, dymkę, połowę pokrojonych pomidorków z połową pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
  2. Umyć kalarepę. Obciąć twardsze wystające części i spód. Ściąć górę („czapeczkę”). Wydrążyć łyżeczką miąższ ze środka pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm.
  3. Nadziać kalarepki (z górką). Przykryć ściętą „czapeczką” (ja przypinam ją wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszała).
  4. Ułożyć w garnku. Zalać wodą – dodać kostkę bulionową. Dołożyć pokrojony w kostkę wydrążony ze środka kalarepki miąższ, resztę kopru. Dusić 40 minut od zagotowania.
  5. Sos po wyjęciu kalarepy można zagęścić mąką i zabielić śmietanką – ja tego nie robię. Można też zmiksować i uzyskać kremowy sos kalarepkowy.

Porady – Mega kalarepa faszerowana – dodatkowe informacje

Podawać posypując resztą pokrojonych pomidorków i gałązkami kopru.

* Podaję proporcje na 1 sztukę kalarepy .

** U mnie – po całej byśmy nie zjadły więc kroimy na pół . Każdy sam musi określić ile domownicy zjedzą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mediolański torcik serowy
Następny przepis: Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode