Mega kalarepa faszerowana
Zapraszamy do przygotowania niesamowitego dania, które w sam raz dla miłośników roślinnych przysmaków – Mega kalarepy faszerowanej. Ten smaczny oraz kreatywny przepis doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju okazjach. Wykorzystując oryginalne warzywa, jakim jest kalarepa, możemy stworzyć potrawę pełną aromatów i bogatą w składniki odżywcze. Faszerowana kalarepka to doskonałe danie główne, które z pewnością zaskoczy niejednego gościa. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zadowoli zarówno naszych bliskich, jak i nas samych. Nie ważne, czy jesteś miłośnikiem kuchni wegańskiej, czy tradycyjnej- ten przepis jest dla ciebie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża kalarepa
- 10 dag mielonego mięsa z indyka
- 3 dag ryżu
- 1/2 szklanki posiekanego koperku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju
- maggi
- mielony pieprz
- sól
- 1 łyżka masła
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 kostki bulionu drobiowego
Mega kalarepa faszerowana – jak zrobić?
- Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto. Pomidorki pokroić na ćwiartki, usunąć pestki a miąższ pokroić w kostkę (połowę odłożyć do dekoracji). Wymieszać mięso, ryż, cebulę, dymkę, połowę pokrojonych pomidorków z połową pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
- Umyć kalarepę. Obciąć twardsze wystające części i spód. Ściąć górę („czapeczkę”). Wydrążyć łyżeczką miąższ ze środka pozostawiając brzegi grubości ok. 0,5 cm.
- Nadziać kalarepki (z górką). Przykryć ściętą „czapeczką” (ja przypinam ją wykałaczkami do farszu żeby się nie ruszała).
- Ułożyć w garnku. Zalać wodą – dodać kostkę bulionową. Dołożyć pokrojony w kostkę wydrążony ze środka kalarepki miąższ, resztę kopru. Dusić 40 minut od zagotowania.
- Sos po wyjęciu kalarepy można zagęścić mąką i zabielić śmietanką – ja tego nie robię. Można też zmiksować i uzyskać kremowy sos kalarepkowy.
Porady – Mega kalarepa faszerowana – dodatkowe informacje
Podawać posypując resztą pokrojonych pomidorków i gałązkami kopru.
* Podaję proporcje na 1 sztukę kalarepy .
** U mnie – po całej byśmy nie zjadły więc kroimy na pół . Każdy sam musi określić ile domownicy zjedzą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mediolański torcik serowy
Następny przepis: Mega czekoladowe ciasto- Lava cake (bez glutenu)