Medaliony z sarniny
Medaliony z sarniny to wykwintna i przepyszna potrawa, która zawita na Wasze stoły przyniesie niepowtarzalny smak dziczyzny. To danie, o którym mówimy, to po prostu pieczony schab z sarny, nasączony bogatą marynatą – krótko mówiąc, to esencja kuchni myśliwskiej w jednym niewielkim kęsie. Nasz przepis pomoże wam odkryć jak najlepiej przygotować i podać sarni schab w roli głównej. Jeżeli szukasz czegoś nowego do urozmaicenia Twojego menu lub może chcesz zaskoczyć gości nietypowym daniem – medaliony z sarniny będą doskonałym wyborem. Przekonaj się o tym sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,6 kg schabu z dzika (przemrożonego)
- 2 łyżki smalcu gęsiego
Medaliony z sarniny – jak zrobić?
-
1.
Rozmrożony schab myjemy, usuwamy wszystkie błony, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, lekko ugniatamy dłonią. W każdy kawałek mięsa wcieramy smalec, zostawiamy na 15 minut. Na rozgrzanej grillowej patelni smażymy po 3 minuty z obu stron. Wyłączamy ogień pod patelnią i chwilę zostawiamy na patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Teraz w sezonie podałam z surówką z czosnku niedźwiedziego.
Medaliony z sarniny – dodatkowe informacje
Niczym nie przyprawiam. Tak przyrządzone mięso jest wystarczająco słone. To szlachetne mięso jest tak dobre, że nie trzeba go doprawić, chyba że ktoś bardzo chce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurki z nadzieniem kajmakowym – wielkanocne ozdoby
Następny przepis: Mediolański torcik serowy