Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach
„Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach to niezwykle łatwy do wykonania przepis, idealny dla wszystkich, którym nieobca jest kuchnia bez pieczenia. Słodki, kremowy smak kajmaku idealnie komponuje się z serkiem waniliowym, tworząc niepowtarzalny deser, który z pewnością zadowoli wszystkich smakoszy. Herbatniki, które tworzą spód mazurka, zdecydowanie dodają deserowi chrupkości i lekkości. Mazurek ten to prawdziwe mistrzostwo smaku, idealne na każdą okazję. Przepis ten doskonale sprawdzi się dla tych, którzy szukają mazurka kajmakowego bez pieczenia lub mazurka bez pieczenia. Teraz każdy może poczuć się jak prawdziwy mistrz cukiernictwa!”
admin
Składniki:
- 5 paczek mini herbatników (5×70 g)
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- ½ kg serka z wiaderka do serników
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- Migdały i rodzynki do dekoracji
Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: serki wymieszaj na jednolitą masę z cukrami, dodaj ½ puszki gotowej masy kajmakowej, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie w ½ szklanki, lekko przestudzoną dodać do masy serowo kajmakowej, wymieszać delikatnie na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia ułożyć jedną warstwę herbatników, wylać część masy serowo kajmakowej. Przykryć herbatnikami, lekko docisnąć. Układać tak 5 warstw. Schłodzić w lodówce. Na wierzch rozlać pozostałą masę kajmakową. Udekorować pozostałym serkiem, połówkami migdałów i rodzynkami, ponownie schłodzić.
Mazurek serowo-kajmakowy na herbatnikach – dodatkowe informacje
1. Ciasto jest dobre następnego dnia, gdy herbatniki delikatnie nawilgną masą serowo kajmakową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY
Następny przepis: Mazurek wielkanocny