Mazurek orzechowo-kajmakowy
Poznaj wyjątkowy przepis na najbardziej tradycyjne z polskich ciast wielkanocnych – mazurek orzechowo-kajmakowy. Ten niepowtarzalny, kruchy placek o bogatej warstwie słodkiego kajmaku i aromatycznych orzechach, to prawdziwa ucztą dla podniebienia. Spróbuj go przygotować na rodzinne święta, a z pewnością zachwycisz swoich bliskich. Mazurek orzechowy z kajmakiem to połączenie klasycznej polskiej tradycji z nutą nowoczesnej elegancji. Może stanowić idealne dopełnienie zarówno tradycyjnego wielkanocnego stołu, jak i stanowić wytworny deser podczas spotkań ze znajomymi. Ta wersja mazurka, mazurek kajmakowo orzechowy, zdobyła już serca wielu smakoszy – teraz przekonaj się, czy ty też do nich dołączysz.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 80g drobnego cukru
- 1 jajko
- 80g masła
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- Masa orzechowa:
- 250g orzechów włoskich
- 200ml mleka
- 2 czubate łyżeczki cukru pudru
- Krem kajmakowy:
- duża puszka kajmaku (510g) (powinien być bardzo gęsty)
- 250g masła
- Dodatkowo:
- 1 łyżka dżemu śliwkowego
- 1 łyżeczka kakao
Mazurek orzechowo-kajmakowy – jak zrobić?
-
1.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Prostokątną foremkę o wymiarach 19x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. -
2.
Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem do uzyskania drobniutkich grudek. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto równomiernie rozłożyć na dnie foremki (można rozwałkować pomiędzy kawałkami folii), wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez 15-20 minut na jasnozłoty kolor. Zostawić w foremce na kilka minut, po czym wyciągnąć i wystudzić. -
3.
Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem i zalać nim zmielone orzechy. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Orzechy wchłoną mleko i powstanie masa na tyle gęsta, że będzie można ją potem swobodnie kroić. -
4.
Przygotować krem kajmakowy. Masło ubić na puch. Cały czas miksując dodawać kajmak, łyżka po łyżce. Miksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy. -
5.
Wystudzone ciasto przełożyć z powrotem do foremki wyłożonej folią, lub ograniczyć z każdej strony folią aluminiową. Ciasto posmarować dżemem i wyłożyć wystudzoną masę orzechową. Wyrównać. Na wierzchu cienko rozsmarować część kremu kajmakowego i również wyrównać. -
6.
Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować brzegi i wierzch mazurka. W celu uzyskania ciemniejszego koloru, do części pozostałego kremu dodać łyżeczkę kakao i dobrze zmiksować.
Słowa kluczowe: mazurek orzechowo kajmakowy, mazurek orzechowy z kajmakiem, mazurek kajmakowo orzechowy, mazurek kajmakowy z orzechami, mazurek z kajmakiem i orzechami.
Mazurek orzechowo-kajmakowy – dodatkowe informacje
Ciasto należy przechowywać w lodówce. Jednak około 40 minut przed podaniem należy je wstawić do temperatury pokojowej, aby krem zmiękł.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wielkanocny sos tatarski
Następny przepis: Wielkanocny keks z polewą czekoladową