Mazurek jabłkowy
Mazurek jabłkowy to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników tradycyjnych, polskich smaków. Wyróżnia się niezapomnianym smakiem dojrzałych jabłek połączonych z delikatnym aromatem cynamonu, zamkniętym w kruchym, złocistym cieście. To doskonała propozycja, zarówno na uroczyste spotkania rodzinne, jak i na co dzień. Smak tego ciasta zapadnie w pamięć każdemu łasuchowi. Głęboki aromat pieczonych jabłek skomponowany z lekką nutą cynamonu tworzy wyjątkowy duet, który idealnie podkreśla tradycyjny charakter wypieku. Mazurek jabłkowy to prawdziwe doświadczenie kulinarne, które można przygotować w zaciszu własnej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki ciasto:
- 40 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- Cukier waniliowy
- 1 żółtko
- Szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 100 ml wody
- 30 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- Sok z 1 cytryny
- Do dekoracji płatki migdałowe, rodzynki
Mazurek jabłkowy – jak zrobić?
- Wykonanie: masło posiekać z mąką i szczyptą soli, dodać cukry, żółtko – wyrobić dodając wodę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na placek o grubości około 7 mm, wyciąć radełkiem dowolny kształt. Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, obłożyć ciasto, docisnąć. Radełkiem naciąć dowolne kształty. Część wałeczków odłożyć. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 200 stopni i piec około 25 minut na złoty kolor. Następnie uformować pozostałe wałeczki i upiec na złoty kolor.
- Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach wymieszanych z sokiem z cytryny. Gotować aż masa będzie gęsta, następnie dodać miód, wymieszać, lekko przestudzić. Masę rozłożyć równomiernie na upieczone ciasto, wygładzić, ułożyć dowolnie upieczone wałeczki, udekorować płatkami i rodzynkami. Wystudzić ciasto.
Mazurek jabłkowy – dodatkowe informacje
1. Zamiast soku z cytryny można dodać sok z limonki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki
Następny przepis: Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym