Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników tradycyjnych, polskich smaków. Wyróżnia się niezapomnianym smakiem dojrzałych jabłek połączonych z delikatnym aromatem cynamonu, zamkniętym w kruchym, złocistym cieście. To doskonała propozycja, zarówno na uroczyste spotkania rodzinne, jak i na co dzień. Smak tego ciasta zapadnie w pamięć każdemu łasuchowi. Głęboki aromat pieczonych jabłek skomponowany z lekką nutą cynamonu tworzy wyjątkowy duet, który idealnie podkreśla tradycyjny charakter wypieku. Mazurek jabłkowy to prawdziwe doświadczenie kulinarne, które można przygotować w zaciszu własnej kuchni.

Składniki:

  • Składniki ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • Cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • Szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 100 ml wody
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z 1 cytryny
  • Do dekoracji płatki migdałowe, rodzynki

Mazurek jabłkowy – jak zrobić?

  1. Wykonanie: masło posiekać z mąką i szczyptą soli, dodać cukry, żółtko – wyrobić dodając wodę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na placek o grubości około 7 mm, wyciąć radełkiem dowolny kształt. Blachę natłuścić, wyłożyć ciasto. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, obłożyć ciasto, docisnąć. Radełkiem naciąć dowolne kształty. Część wałeczków odłożyć. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika, nagrzanego do temp. 200 stopni i piec około 25 minut na złoty kolor. Następnie uformować pozostałe wałeczki i upiec na złoty kolor.
  2. Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach wymieszanych z sokiem z cytryny. Gotować aż masa będzie gęsta, następnie dodać miód, wymieszać, lekko przestudzić. Masę rozłożyć równomiernie na upieczone ciasto, wygładzić, ułożyć dowolnie upieczone wałeczki, udekorować płatkami i rodzynkami. Wystudzić ciasto.

Mazurek jabłkowy – dodatkowe informacje

1. Zamiast soku z cytryny można dodać sok z limonki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki
Następny przepis: Mazurek czekoladowy z kremem pomarańczowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode