Masło bananowe
Masło bananowe to prosta i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych smarowideł na chleb. Pozwala przyswajać energetyczne składniki w smacznej i sycącej formie. Przepis na masło bananowe jest idealnym rozwiązaniem dla osób szukających zdrowych przekąsek, a także dla miłośników tego owocowego smaku. Jest to propozycja zarówno dla tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią, jak i dla zaawansowanych kucharzy, szukających pomysłów na innowacyjne dodatki do potraw. Słoik domowego masła bananowego to również oryginalny prezent dla bliskiej osoby. Daj się zachwycić bananowej eksplozji smaków!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g. masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki rodzynek
Masło bananowe – jak zrobić?
- Masło ubić na puszysty puch, banany zmiksować blenderem w osobnym naczyniu i dodać do niego sok z cytryny. Następnie dodać masło i cynamon i ponownie zmiksować. Na końcu dorzucić rodzynki i wymieszać łyżką. Wstawić do lodówki na 1 godzinę, aby nieco stężało.
Masło bananowe – dodatkowe informacje
Masło bananowe jest smaczne, ale niestety długo nie postoi nawet w lodówce, dlatego ilość składników należy dobrać tak, aby zjeść je w ciągu jednego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Maślane, ucierane ciasteczka
Następny przepis: Masło czosnkowe na chleb na grilla