Masa do wafli.
Masa do wafli to kolekcja doskonałych składników, które razem tworzą prawdziwie kuszące nadzienie do wafli. Przykreślają smak każdego wafelka i nadają mu niepowtarzalny smak, który każdego razu zapada w pamięć. Ta receptura to idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli domowej roboty słodkości. Z jej pomocą można przygotować nie tylko tradycyjne wafle, ale również te o bardziej egzotycznych smakach. To doskonały sposób na wprowadzenie odmiany do rutynowego pieczenia i sprawienie, że nawet najprostsze wafelki staną się prawdziwym kulinarnym arcydziełem. Wystarczy kilka składników, by ożywić smak każdego wypieku i sprawić, że będzie on wyjątkowy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 1 litr mleka
Masa do wafli – jak zrobić?
- Cukier wsypujemy do mleka i gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania należy cały czas mieszać, ponieważ masa szybko gęstnieje. Gotowa masa będzie gęsta i lekko brązowa.
Masa do wafli – dodatkowe informacje
Należy uważać, żeby nadzienie do wafli się nie przypaliło. Nadzienie do wafli doskonałe będzie po około 2 godzinach przygotowywania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Masa makowa
Następny przepis: Masa plastyczna z pianek marshmallow