Masa makowa

Masa makowa

Zastanawiasz się, jak urozmaicić swoje świąteczne wypieki? Przygotowaliśmy dla Ciebie inspirujący przepis na domową masę makową. Poprzez użycie tego przepisu masz okazję dołączyć w grono domowych cukierników, którzy tworzą pyszne wypieki z ulubionych składników. Bez względu na to, czy potrzebujesz maku do strucli czy hangover, ten przepis na masę makową jest idealny. Dzięki precyzyjnym ilościom składników i dokładnym instrukcjom, masę będziecie mogli zrobić bez problemu. Pamiętaj tylko, że gotowa masa makowa może wymagać od Ciebie dodania kilku dodatkowych składników, aby smak był idealny.

Składniki:

  • 250 g mielonego maku niebieskiego
  • 80 g orzechów włoskich
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g rodzynek
  • 60 g miękkich moreli suszonych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 30 g masła
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)

Masa makowa – jak zrobić?

  1. 1.
    Mielony mak* zalewamy gorącą wodą, mlekiem lub ich mieszanką i gotujemy przez około 5 minut. Mak studzimy, a następnie odciskamy je przez gęste sito, gazę lub bawełnianą ściereczkę. * Do przygotowania masy możemy użyć także niemielonego maku, ale wtedy należy gotować go przez około 15 – 20 minut, a następnie zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.
  2. 2.
    Orzechy i morele drobno siekamy*. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz miód i chwilę mieszamy na małej mocy palnika, aby składniki się połączyły. * Drobne rodzynki oraz cięta żurawina nie wymagają siekania. Większe bakalie lepiej posiekać.
  3. 3.
    Do odciśniętego maku dodajemy zawartość rondelka, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy makowej możemy dodać kilka kropel aromatu lub ekstraktu migdałowego. Świetnie sprawdzi się także likier amaretto. * Do masy makowej możemy dodać także inne orzechy lub bakalie.

Porady – dodatkowe informacje

Masa makowa jest idealna do wypieków np. świątecznego makowca. Pamiętajmy jednak, że przed wypiekiem należy do niej dodać ubite białka jajek. Piana białkowa zapobiega rozpadaniu i kruszeniu się masy.

Masa makowa to także świetny dodatek do wigilijnych klusek. Lekko podgrzaną masę makową wystarczy dodać do ugotowanych klusek i wymieszać.

Gotową masę przechowujemy w lodówce do 7 dni. Możemy ją także zamrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Masa cukrowa
Następny przepis: Masa do wafli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode