Masa cukrowa

Masa cukrowa

Masa cukrowa to doskonały sposób na dodanie kreatywnego i atrakcyjnego wyglądu deserom, w szczególności do ozdobienia tortów czy ciasteczek. Stworzenie własnej, domowej masy cukrowej daje niesamowite pole do eksperymentowania z kolorami, teksturami i kształtami. Przygotowanie masy jest prostsze, niż może się wydawać, a efekt końcowy sprawi, że twój deser stanie się prawdziwym dziełem sztuki. Ten przepis na masę cukrową dostarcza wszystko, czego potrzebujesz do stworzenia pięknej, smacznej i efektownej dekoracji. Zatem jeśli szukasz inspiracji, jak zaskoczyć smakiem i estetyką, ten przepis na masę cukrową został przygotowany z myślą o Tobie.

Składniki:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka glukozy
  • 8 łyżek cukru pudru
  • skrobia ziemniaczana do podsypania
  • 1 łyżeczka galaretki (truskawkowej, agrestowej, jeżynowej) w zależności od koloru masy

Masa cukrowa – jak zrobić?

  1. Rozpuść w 3 łyżkach wrzącej wody jedną łyżeczkę żelatyny spożywczej, wystudzić. Do miski wsypać glukozę, przesiany cukier puder, wlać rozpuszczoną żelatynę, zagniatać jak makaron. Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkować, podsypując skrobią ziemniaczaną. kieliszkiem wykrawać krążki i ruloniki formując róże. Na jedną róże ok 5-6 krążków. Pozostawić do wyschnięcia.

Masa cukrowa – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy, aby masa cukrowa była kolorowa, możemy rozpuścić 1 łyżeczkę galaretki truskawkowej, agrestowej lub jeżynowej, w zależności od koloru, który chcemy uzyskać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: masa do andruta
Następny przepis: Masa makowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode