Marynowany stek z tuńczyka
Poznaj przepis na wyśmienity marynowany stek z tuńczyka, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni morskiej. Tuńczyk marynowany to danie, które zachwyci delikatnością i głębią smaku. Triedryczny stek, dobrze przyprawiony i ugotowany na punkt, to prawdziwa gratka dla podniebienia. Poznaj idealny sposób na to, jak usmażyć stek z tuńczyka, który będzie soczysty w środku, a z zewnątrz skropiony przyjemną, chrupiącą skórką. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Postaw na prostotę składników, które razem tworzą prawdziwie wyjątkowy posiłek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 2 filety z tuńczyka
- MARYNATA
- – 2 łyżki oliwy z oliwek
- – 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- – 1 łyżka octu balsamicznego
- – 1 łyżka miodu
- – sól i pieprz
- DODATKI
- – plastry cytryny
- – ryż jasminowy
- – surówka z pieczonych buraków
Marynowany stek z tuńczyka – jak zrobić?
- Do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko do momentu powstania jednolitej konsystencji.
- Do powstałej marynaty wkładamy umyte steki z tuńczyka, dokładnie je nią obtaczamy i odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania.
- Po tym czasie steki smażymy około 2 minut z każdej strony.
- Usmażonego tuńczyka podajemy z plastrami cytryny. Życzę smacznego! 🙂
Marynowany stek z tuńczyka – dodatkowe informacje
Tak zamarynowanego tuńczyka możemy także upiec w piekarniku lub przygotować na grillu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się ryż jaśminowy oraz surówka z pieczonych buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebulki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marynowany śledź po szwedzku.
Następny przepis: masa do andruta