Marynowany stek z tuńczyka

Marynowany stek z tuńczyka

Poznaj przepis na wyśmienity marynowany stek z tuńczyka, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni morskiej. Tuńczyk marynowany to danie, które zachwyci delikatnością i głębią smaku. Triedryczny stek, dobrze przyprawiony i ugotowany na punkt, to prawdziwa gratka dla podniebienia. Poznaj idealny sposób na to, jak usmażyć stek z tuńczyka, który będzie soczysty w środku, a z zewnątrz skropiony przyjemną, chrupiącą skórką. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Postaw na prostotę składników, które razem tworzą prawdziwie wyjątkowy posiłek.

Składniki:

  • – 2 filety z tuńczyka
  • MARYNATA
  • – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • – 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • – 1 łyżka octu balsamicznego
  • – 1 łyżka miodu
  • – sól i pieprz
  • DODATKI
  • – plastry cytryny
  • – ryż jasminowy
  • – surówka z pieczonych buraków

Marynowany stek z tuńczyka – jak zrobić?

  1. Do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko do momentu powstania jednolitej konsystencji.
  2. Do powstałej marynaty wkładamy umyte steki z tuńczyka, dokładnie je nią obtaczamy i odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania.
  3. Po tym czasie steki smażymy około 2 minut z każdej strony.
  4. Usmażonego tuńczyka podajemy z plastrami cytryny. Życzę smacznego! 🙂

Marynowany stek z tuńczyka – dodatkowe informacje

Tak zamarynowanego tuńczyka możemy także upiec w piekarniku lub przygotować na grillu. Jako dodatek świetnie sprawdzi się ryż jaśminowy oraz surówka z pieczonych buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebulki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marynowany śledź po szwedzku.
Następny przepis: masa do andruta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode