Marynowany schab
Schab to klasycznym element wielu kulinarnych propozycji. Oferujemy tutaj nieco odmiennego spojrzenia na ten znany składnik – Marynowany Schab. To danie, które po odpowiednim przygotowaniu, wydobywa najlepsze smaki zarówno z mięsa, jak i z zastosowanych przypraw. Kluczowym elementem jest tu marynowanie, które dodaje głębi aromatu oraz zdecydowanie podnosi walory smakowe. Nasz przepis pokaże Ci, jak krok po kroku przygotować marynatę i jak odpowiednio ją zastosować. Dowiesz się również, jak długo powinien trwać proces marynowania, aby wynik był zawsze idealny. Gotowi na nieodłączne doznanie smaków? Spróbuj naszego Marynowanego Schabu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg schabu
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- Marynata
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 łyżki oliwy
Marynowany schab – jak zrobić?
- Składniki marynaty wymieszać
- Z mięsa usunąć błony i natrzeć marynatą
- Cebulę pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso
- Mięso przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min 2h
- Schab podsmażyć na maśle
- Przełożyć mięso do rękawa do pieczenia. Piec 40 min. Po tym czasie rozciąć rękaw i dopiekać jeszcze 15-20 min do zrumienienia.
Słowa kluczowe: jak marynować schab przed pieczeniem, marynowanie schabu przed pieczeniem, marynowanie schabu do pieczenia, jak marynować schab do pieczenia, jak marynować schab, schab marynowany
Marynowany schab – dodatkowe informacje
Świetnie smakuje z sosem chrzanowym czy ćwikłą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marynowany łosoś z chili i pomarańczą
Następny przepis: Marynowany śledź po szwedzku.