Marynowany łosoś z chili i pomarańczą
Marynowany łosoś z chili i pomarańczą to wyjątkowy przepis na danie, które zachwyci zarówno fanów kuchni fusion, jak i wszystkich miłośników ryb. Ten przepis, który stanowi doskonały sposób na to, jak zamarynować łososia, to wybuch smaków pochodzących z różnych stron świata – od gorącej chili po słodką pomarańczę. Dzięki tej kombinacji składników, marynowany łosoś z chili i pomarańczą jest nie tylko zdrowy, ale także niezwykle smaczny, a jego przygotowanie jest łatwe i przyjemne. To idealne danie na specjalną okazję lub po prostu coś innego na kolację.
admin
Składniki:
- łosoś 250g
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- MARYNATA:
- oliwa z oliwek 100ml
- kolendra cała 1 łyżeczka
- posiekana dymka – zielona część 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- 1 papryczka chili
- 1 pomarańcza (starta skórka + sok)
- wytrawne wino 1,5 łyżki
- ocet winny 1,5 łyżki
Marynowany łosoś z chili i pomarańczą – jak zamarynować łososia?
- Filet z łososia płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 2 części. Następnie solimy i pieprzymy go z obu stron i podsmażamy na patelni około 3 minuty z każdej strony.
- Przygotowujemy marynatę. Ścieramy skórkę z jednej pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Czosnek dokładnie obieramy i kroimy w cienkie paski. Papryczkę chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na pół. Jedną część kroimy w drobną kostkę, zaś drugą w paski. Dymkę kroimy w kostkę.
- Na patelni prażymy chwilę kolendrę. Następnie lekko ją zgniata. Składniki marynaty dodajemy do siebie i dokładnie mieszamy.
- Do marynaty wkładamy łososia i naczynie zakrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Życzę smacznego 🙂
Marynowany łosoś z chili i pomarańczą – dodatkowe informacje
Łososia podajemy z pieczywem i ulubioną sałatą.