Marynowane polędwiczki

Marynowane polędwiczki

Marynowane polędwiczki to pyszny i aromatyczny sposób na podanie mięsa. Marynowanie pozwala nam wniknąć smakiem do głębi polędwiczki, nadaje jej wyjątkowej soczystości i unikalnego smaku. Idealne na grill, do pieczenia czy jako składnik dania głównego. Proces marynowania i odpowiednie przyprawy potrafią zdecydowanie odmienić tradycyjne polędwiczki wieprzowe, nadając im zupełnie nowego charakteru. Ten przepis to idealne połączenie prostoty i smaku, niewielka ilość składników oraz precyzyjnie wyselekcjonowane przyprawy sprawiają, że jest to danie, które na pewno zaskoczy Twoich gości podczas każdej uroczystości czy spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 szklanka oleju
  • łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki przyprawy do zupy (maggi)
  • łyżeczka musztardy sarepskiej
  • garść majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól

Marynowane polędwiczki – jak zrobić?

  1. Z oleju, octu, przyprawy do zup i musztardy robimy marynatę. Dodajemy majeranek i przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy.
  2. Polędwiczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Cebulę i czosnek obieramy, przekrawamy i kładziemy obok mięsa. Mięso zalewamy marynatą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wstawiamy naczynie z mięsem (nie przykrywamy). Pieczemy ok. 40 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Porady – Marynowane polędwiczki

Mięso można pokroić w plastry, zamarynować, a następnie usmażyć na patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marynowane prawdziwki - recepta mojej babci
Następny przepis: Marynowany burak Chioggia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode