Marynowane polędwiczki
Marynowane polędwiczki to pyszny i aromatyczny sposób na podanie mięsa. Marynowanie pozwala nam wniknąć smakiem do głębi polędwiczki, nadaje jej wyjątkowej soczystości i unikalnego smaku. Idealne na grill, do pieczenia czy jako składnik dania głównego. Proces marynowania i odpowiednie przyprawy potrafią zdecydowanie odmienić tradycyjne polędwiczki wieprzowe, nadając im zupełnie nowego charakteru. Ten przepis to idealne połączenie prostoty i smaku, niewielka ilość składników oraz precyzyjnie wyselekcjonowane przyprawy sprawiają, że jest to danie, które na pewno zaskoczy Twoich gości podczas każdej uroczystości czy spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
admin
Składniki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 1 szklanka oleju
- łyżeczka przyprawy do gyrosa
- łyżka ciemnego octu balsamicznego
- 2 łyżki przyprawy do zupy (maggi)
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- garść majeranku
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- sól
Marynowane polędwiczki – jak zrobić?
- Z oleju, octu, przyprawy do zup i musztardy robimy marynatę. Dodajemy majeranek i przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy.
- Polędwiczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Cebulę i czosnek obieramy, przekrawamy i kładziemy obok mięsa. Mięso zalewamy marynatą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wstawiamy naczynie z mięsem (nie przykrywamy). Pieczemy ok. 40 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Porady – Marynowane polędwiczki
Mięso można pokroić w plastry, zamarynować, a następnie usmażyć na patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marynowane prawdziwki - recepta mojej babci
Następny przepis: Marynowany burak Chioggia