Marynowana karkówka
Karkówka to ulubiony kawałek mięsa wielu domowych kucharzy, a jej prawidłowe przyrządzenie to klucz do smakowitego obiadu. Przedstawiam przepis na marynowaną karkówkę, która dzięki odpowiednej marynacie zyskuje niesamowite aromaty i smak. Marynata do karkówki duszonej, będąca kluczowym elementem tego przepisu, zawiera idealnie dobrany zestaw przypraw, który podkreśla wyjątkowy smak mięsa. To danie zachwyci każdego miłośnika mięsnych dań i stanie się świetną propozycją na rodzinny obiad czy weekendowe spotkanie przy grillu. Odkryj tajemnicę marynowanej karkówki i poczuj, jak prostota połączona z odpowiednią techniką potrafi przynieść zaskakujące efekty kulinarne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5-6 plasterków ładnej chudej karkówki
- 2 cebule
- sól, pieprz czarny
- pół paczki przyprawy do żeberek
- olej do smażenia
- opcjonalnie łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
- Marynata:
- łyżka miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki octu winnego jabłkowego
Marynowana karkówka – jak zrobić?
1. Karkówkę umyć, lekko rozbić, natrzeć lekko solą, pieprzem i przyprawą do żeberek, włożyć do miski i zalać marynatą, pomieszać aby marynata oblepiła każdy plaster. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na noc.
2. Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć karkówkę, aż się zrumieni, dodać cebulę pokrojoną w plastry, przykryć nakrywką, dusić aż cebula się zeszkli. Dodać marynatę w której było mięso, dusić do miękkości, w razie potrzeby podlać wodą. Jeśli lubimy gęściejszy sos należy na końcu dodać mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną z odrobiną wody i zagotować.
Marynowana karkówka – dodatkowe informacje
Karkówkę podajemy z ziemniakami z wody lub ryżem i ulubioną surówką lub ogóreczkiem kiszonym. Słowo kluczowe: marynata do karkówki duszonej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Marynowana dynia z goździkami
Następny przepis: Marynowana papryka