Marchewkowy chleb

Marchewkowy chleb

Chleb marchewkowy to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Przepis na ten wyjątkowy wypiek to połączenie tradycyjnego chleba z liberią marchewki, której słodki smak i jasna barwa nadają mu niepowtarzalnego charakteru. Wybierając ten przepis, zyskujesz nie tylko smaczne i sycące pieczywo, ale również sposób na dodatkową porcję warzyw w diecie. Chleb marchewkowy to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie czy kolację, ale też oryginalny dodatek do zupy czy sałatki. Niezwykły smak, proste składniki i łatwość przygotowania to atuty, które przekonają do niego nawet największych sceptyków.

Składniki:

  • Forma o wymiarach 27/15 cm
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 15 dag marchwi
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka kminku ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do chleba (z czarnuszką) – niekoniecznie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Marchewkowy chleb – jak zrobić?

  1. Zaczyn
    1.
    W 1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć.
  2. łączymy składniki suche
    2.
    W misce łączymy składniki suche-mąki otręby płatki oraz obraną i startą na tarce jarzynowej marchewce,wlewamy oliwę,solimy,dodajemy 1/2 łyżeczki kminku-resztę zostawiamy do posypania wierzchu.
  3. zagniatamy ciasto
    3.
    Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ręką klejące się ciasto.Po wyrobieniu odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość wtedy znów zagniatamy,
  4. przed pieczeniem
    4.
    wykładamy ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy,smarujemy ciasto dłonią nawilżoną wodą posypujemy kminkiem nacinamy na krzyż w kilku miejscach i odstawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.Wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 190*c i pieczemy około 45 minut.Spożywamy zimny z dowolnymi dodatkami.

Marchewkowy chleb – dodatkowe informacje

W miejscu gdzie wyrasta chleb musi być ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Marchewnik
Następny przepis: Margaretka – ciasto bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode