Małże / Mule w sosie pomidorowym
Zapraszamy do odkrycia smaku morza za pomocą naszego przepisu na mule w sosie pomidorowym. To danie, pełne połączeń różnorodnych smaków, jest łatwe do przygotowania, a zarazem niesamowicie smaczne. Ostry smak sosu pomidorowego doskonale komponuje się z delikatnością mięsa małży, tworząc wyjątkowy kulinarny duet. Przepis na mule w sosie pomidorowym to doskonały pomysł na proste, ale efektowne danie, które zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Jeżeli jesteś miłośnikiem owoców morza i szukasz nowych przepisów, ten z pewnością Cię zainteresuje.
admin
Składniki:
- 1 kilogram świeżych muli
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml białego wina
- 4 pomidory lub puszka pomidorów pokrojonych bez skórki
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- ok 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Dodatkowo: bagietka
Małże / mule w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Oczyścić małże pod bieżącą wodą za pomocą szorstkiej gąbki lub szczoteczki ( należy wyrzucić małże z uszkodzoną skorupką. Odsączyć na sicie.
- W dużym garnku rozgrzać tłuszcz. Poddusić drobno posiekany czosnek i cebulę ok 1-2 minuty.
- Następnie dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory/pomidory z puszki wraz z zalewą oraz białe wino. Dodać cukier i sól do smaku. Gotować kilka minut.
- Na koniec dodać mule. Przykryć i gotować pod przykryciem 4-5 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem, tak aby mule wymieszały się z sosem.
- Wyciągnąć mule do głębokiego naczynia. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypać natką pietruszki. Pozostały sos zlać do sosjerki. Mule podawać od razu wraz z sosem i bagietką/grzankami które można moczyć w sosie.
Małże / Mule w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Do muli w sosie pomidorowym dobrze również podać kieliszek białego wina 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Małpi chleb z rodzynkami
Następny przepis: Małże w białym winie