Malinowe ptasie mleczko
Malinowe ptasie mleczko to doskonały deser dla każdego miłośnika słodkości. To doskonała kombinacja aksamitnej, puszystej pianki o delikatnym smaku malinowym, otulonej w delikatną, rozpływającą się w ustach czekoladę. Ten przepis to nowoczesna interpretacja klasycznego polskiego deseru – ptasiego mleczka, z dodatkiem słodko-kwasowego smaku malin, który nadaje mu całkiem nowego, świeżego charakteru. Czy szukasz idealnego deseru na specjalną okazję lub chcesz zaskoczyć swoich bliskich niezwykłym przysmakiem, malinowe ptasie mleczko z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka octu
- szczypta soli
- PTASIE MLECZKO:
- 1 i 1/2 litra śmietany 30%
- 2 galaretki malinowe
- łyżka żelatyny
- 1/2 szklanki soku malinowego
- NA WIERZCH:
- 3 galaretki malinowe
- świeże maliny
Malinowe ptasie mleczko – jak zrobić?
- BISZKOPT:
Ubij białka (nie na sztywno) ze szczyptą soli, dodać cukier puder. Żółtka roztrzepać z octem i wlać do białek, delikatnie mieszać trzepaczką, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, na koniec olej. Piec 15 minut w 170 stopniach. - PTASIE MLECZKO:
Sok malinowy zagotować z 3/4 szklanki wody, rozpuścić galaretki i żelatynę. Ubić śmietanę, dodać przygotowaną i ostudzoną mieszankę, cały czas ubijając. Masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt. - NA WIERZCHU:
Ułożyć maliny i zalać tężejącymi galaretkami.
Porady – Malinowe ptasie mleczko – dodatkowe informacje
Rękawem cukierniczym z części ptasiego mleczka, można zrobić różyczki na brzegach ciasta, dzięki czemu galaretki nie wyciekną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Malinowa rozkosz
Następny przepis: Malinówka - nalewka z malin