Malinowe ptasie mleczko

Malinowe ptasie mleczko

Malinowe ptasie mleczko to doskonały deser dla każdego miłośnika słodkości. To doskonała kombinacja aksamitnej, puszystej pianki o delikatnym smaku malinowym, otulonej w delikatną, rozpływającą się w ustach czekoladę. Ten przepis to nowoczesna interpretacja klasycznego polskiego deseru – ptasiego mleczka, z dodatkiem słodko-kwasowego smaku malin, który nadaje mu całkiem nowego, świeżego charakteru. Czy szukasz idealnego deseru na specjalną okazję lub chcesz zaskoczyć swoich bliskich niezwykłym przysmakiem, malinowe ptasie mleczko z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżki oleju
    • łyżeczka octu
    • szczypta soli
  • PTASIE MLECZKO:
    • 1 i 1/2 litra śmietany 30%
    • 2 galaretki malinowe
    • łyżka żelatyny
    • 1/2 szklanki soku malinowego
  • NA WIERZCH:
    • 3 galaretki malinowe
    • świeże maliny

Malinowe ptasie mleczko – jak zrobić?

  1. BISZKOPT:
    Ubij białka (nie na sztywno) ze szczyptą soli, dodać cukier puder. Żółtka roztrzepać z octem i wlać do białek, delikatnie mieszać trzepaczką, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, na koniec olej. Piec 15 minut w 170 stopniach.
  2. PTASIE MLECZKO:
    Sok malinowy zagotować z 3/4 szklanki wody, rozpuścić galaretki i żelatynę. Ubić śmietanę, dodać przygotowaną i ostudzoną mieszankę, cały czas ubijając. Masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt.
  3. NA WIERZCHU:
    Ułożyć maliny i zalać tężejącymi galaretkami.

Porady – Malinowe ptasie mleczko – dodatkowe informacje

Rękawem cukierniczym z części ptasiego mleczka, można zrobić różyczki na brzegach ciasta, dzięki czemu galaretki nie wyciekną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Malinowa rozkosz
Następny przepis: Malinówka - nalewka z malin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode