Małe kalmary nadziewane fetą
Sposób na smaczną kolację lub imprezowy poczęstunek? Przedstawiamy przepis na małe kalmary nadziewane fetą. To połączenie delikatnego smaku kalmarów z wyrazistym aromatem sera feta, które zaskakuje swoim oryginalnym smakiem. Kalmary faszerowane to idealny sposób na wprowadzenie do swojego menu czegoś niebanalnego i eleganckiego. Ta potrawa z pewnością zawróci w głowie wielbicielom owoców morza i fana greckich smaków. Zaskocz swoich gości danie pełne aromatów śródziemnomorskich kuchni. Ten przepis z pewnością ożywi Twoją kuchnię, a ser feta sprawi, że kalmary nabiorą zupełnie nowego, niepowtarzalnego smaku. Czy jesteście gotowi na tę kulinarną przygodę?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg małych oczyszczonych kalmarów
- 250g sera typu feta
- kilka przepołowionych pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
Małe kalmary nadziewane fetą – jak zrobić?
- Oczyszczone kalmary (faszerujemy fetą do 2/3 ich objętości. W połowie faszerowania do każdego kalmara dokładamy pomidorka koktajlowego.
- Gotowe owoce morza układamy jeden przy drugiem w formie do tart. Całość sowicie zraszamy oliwą z oliwek i zapiekamy około 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180ºC (termoobieg).
Małe kalmary nadziewane fetą – dodatkowe informacje
Do farszu ewentualnie można dodać czosnek. Gotowe owoce morza skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Makroniki z kremem malinowym
Następny przepis: Ciasto Malinowa chmurka z bezą