Małe kalmary nadziewane fetą

Małe kalmary nadziewane fetą

Sposób na smaczną kolację lub imprezowy poczęstunek? Przedstawiamy przepis na małe kalmary nadziewane fetą. To połączenie delikatnego smaku kalmarów z wyrazistym aromatem sera feta, które zaskakuje swoim oryginalnym smakiem. Kalmary faszerowane to idealny sposób na wprowadzenie do swojego menu czegoś niebanalnego i eleganckiego. Ta potrawa z pewnością zawróci w głowie wielbicielom owoców morza i fana greckich smaków. Zaskocz swoich gości danie pełne aromatów śródziemnomorskich kuchni. Ten przepis z pewnością ożywi Twoją kuchnię, a ser feta sprawi, że kalmary nabiorą zupełnie nowego, niepowtarzalnego smaku. Czy jesteście gotowi na tę kulinarną przygodę?

Składniki:

  • 1 kg małych oczyszczonych kalmarów
  • 250g sera typu feta
  • kilka przepołowionych pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek

Małe kalmary nadziewane fetą – jak zrobić?

  1. Oczyszczone kalmary (faszerujemy fetą do 2/3 ich objętości. W połowie faszerowania do każdego kalmara dokładamy pomidorka koktajlowego.
  2. Gotowe owoce morza układamy jeden przy drugiem w formie do tart. Całość sowicie zraszamy oliwą z oliwek i zapiekamy około 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180ºC (termoobieg).

Małe kalmary nadziewane fetą – dodatkowe informacje

Do farszu ewentualnie można dodać czosnek. Gotowe owoce morza skrapiamy sokiem z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makroniki z kremem malinowym
Następny przepis: Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode