Makrony orzechowe
Czy pragniesz zasmakować czegoś niezwykle pysznego i niebanalnego? Makrony orzechowe są właśnie tym, czego szukasz. Uwielbiane za orzechowy smak i doskonałą konsystencję, są idealnym dodatkiem do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Zaskoczą Cię swoją prostotą wykonania, a jednocześnie głębokim smakiem i nutą orzechową. Spodobają się zarówno miłośnikom słodkości, jak i zwolennikom zdrowszych przekąsek, ponieważ nie zawierają one dużych ilości cukru. To alternatywa dla tradycyjnych makronów kokosowych, dla tych, którzy szukają nieco innych smaków w swoim cukierniczym repertuarze. Czekają na Ciebie wyjątkowe makrony orzechowe – oto ich składniki.
admin
Składniki:
- 25 dkg mielonych orzechów włoskich
- 25 dkg cukru pudru
- 3 sztuki białek
Makrony orzechowe – jak zrobić?
- Ubić białka na sztywno, dodać cukier puder i drobno mielone orzechy.
- Wymieszać łyżką i kłaść łyżeczką małe kopczyki-makrony na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 160 st 10-15 min.
- Po upieczeniu makrony są suche, ale należy je przechowywać w zamkniętym, najlepiej metalowym pudełku – zmiękną.
Makrony orzechowe – dodatkowe informacje
Można piec na wykrojonej foremką wafli tortowej lub samą masę wtedy robimy trochę większe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlet po hawajsku z ananasem
Następny przepis: MAKRELA w ZALEWIE (SGOMBRO SOTT’OLIO)